Община Сливен

Омраза мейд ин България - към всички и към всичко

------------------------------------
30.11.2016 / 09:18

Живеем си в интересна държава. Добрият дядо Коледа тъкмо тръгна насам и ето, че го изпревари лоша новина: мамят ни с етикети „Произведено в България“. Лепят ги ударно за коледния пазар – на джиесеми от Китай, на дрехи втора употреба от Италия, на турски храни, внесени нелегално.

 

И сега? Недоумяваме: кое е наше производство, кое – контрабанда? Ако питаме знаещите във властта, ще ни намразят. Добре, че поназнайваме нещо и без тях. Има едно производство, което процъфтява в родината ни и носи българския вкус. Не на вино, не. И не на карловска луканка. У нас в индустриални количества се произвежда омраза. Точно така – „Омраза мейд ин България“, в оригинал.

 

Какво е омразата? Тя е отрицателна емоция, несъвместима с обичта – антипатия, отвращение, враждебност към някого и желание да му се стори зло, за да пострада. Психолозите твърдят, че хората в цял свят мразят онези човеци и организации, които застрашават тяхното здраве и благосъстояние. Определението е вярно, но би могло да се допълни относно нас, българите. Ние обичаме да мразим – за нас омразата е положителна емоция и мразим наред – и това, което уврежда интересите ни, и всичко друго, което просто не ни харесва.

 

Произвеждаме си неприязън навсякъде – у дома, на улицата, в офиса, в кафенето, в институциите. И я консумираме с наслада. Мразим държавата си. Правителството. Опозицията. Депутатите. Демократите. Комунистите. Безпартийните. Партиите. Протестиращите и непротестиращите. Руснаците. Американците. Изборите – мажоритарните и пропорционалните. Данъците. Фондациите. НПО-тата. Реформите. Нереформираните. Референдумите и липсата им. Цацаров и прокуратурата. Лозан Панов и съдиите. Подсъдимите. Бившата Държавна сигурност. Днешните тайни служби. При това взаимно се ненавиждаме – поединично и по групи. Родителите ненавиждат учителите. Пациентите – лекарите. Пешеходците – шофьорите и колите. Драгите читатели и зрители – журналистите. Полицаите – гражданите и обратното. Работодателите – работниците и те тях.

 

По повелята на поета силно любим и мразим. Любовта и омразата си сменят местата светкавично. Днес народът обожава Бойко и Слави, утре носи плакати: Тоя е мутра, оня – чалгаджия, да си вървят.

 

Ненавистта като продукт на обществените отношения се пласира наедро – в традиционните ни медии и интернет. Свободата на словото се излива в ругатни, закани и обиди. Глобалната мрежа улеснява пласмента на обидните думи. Седиш си с лаптопа в кревата и продаваш на хиляди хора вражда. Пари не даваш, по-скоро можеш да вземеш за това. Инвестираш агресия. Ако те спрат – то би било цензура.

 

Ето някои цитати от форумите и фейсбук. За политиците: „ Тия са с ментални увреждания, за лудница, да ги вържем в усмирителни ризи. Тъпаци! Крадци!“ За бежанците: „Те са животни, серат на пода, заразни са. Химическа кастрация за тях, а не лагери.“

 

Да не мислите, че тия пасквили се пишат само от скинари и аутсайдери? Не. Проучвания в САЩ показват, че техните автори са хора, които иначе спазват закона, учат или работят. Те са и извършители на описаните в чл. 162 от нашия Наказателен кодекс „престъпления от омраза“ – побои, убийства, заплахи и други, квалифицирани по раса, народност, етническа принадлежност, политически убеждения, религия. Според разследващи в мотивите на злосторниците често са скрити комплекси. Най-злостните хомофоби са хомосексуални. Най-жестоките побойници са бити като малки. Най-яростните антикомунисти са деца на активни борци против капитализма, бивши секретари на компартията и галеници на Тато. Най -върлите критици на Държавна сигурност са били доносници в миналото, а сега доносничат на други служби.

 

Ожесточението на такива типове стига до абсурди – като този със забраната на комунистическите символи. Те ще обругаят и звездите по небосклона, ако някоя им заприлича на тази, която свалиха от Партийния дом. Ще свалят петолъчката от елхата, подарена от майка им. Ще охулят заради звездичките и американския флаг. А знаете ли кое е най-лошото? Че заразяват младите хора със злоба.

 

„Мили Дядо Коледа – пише във фейсбук. – Моля ти се да ми подариш самолетна катастрофа, в която да загинат едновременно Путин, Ердоган, Бойко Борисов, Корнелия Нинова, Пеевски, Цветан Цветанов, Цацаров, Доган и Местан“.

 

Кой го пише това? Някоя откачалка? Не. Един интелигентен млад юрист, току що взел с отличие диплома по право.

 

Как можахме да допуснем това? Да се давим в омраза, да оцеляваме и със сетни сили да я произвеждаме пак?

 

 

 

Петното и други лекета

 

У нас само един политик е с обвинение за престъпление от омраза. Това е бившият кандидат-президент Бисер Миланов- Петното, който на митинг против бежанците подбуждал към насилие, крещейки: „Време е да се разправим с черните!“

 

Но в политическата класа има и други лекета. А за агресивното им поведение, придружено с говор на омразата, няма нито един съдебен акт. По закон това например – да наречеш премиера Бай Х.., след като си бил негов съратник, не било престъпление от омраза. "Труд"

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев