Община Сливен

Общинският съвет - Нова Загора одобри предложение за дългосрочен дълг от 8 млн. лева

...
29.11.2016 / 18:01

На 29 ноември се проведе 17-тото редовно заседание на местните парламентаристи. В началото, председателят на Общински съвет Георги Николов обяви дневния ред от 15 точки за разглеждане и обсъждане.

Акцент в заседанието беше предложението на кмета Николай Грозев за поемане на дългосрочен общински дълг в размер на 8 млн. лв. То предизвика най-голям интерес и дискусии. Бяха зададени въпроси относно необходимостта от поемането му, срока за неговото погасяване, инфраструктурните обекти, които ще бъдат реализирани с финансовия ресурс и др. Г-н Грозев изтъкна мотивите за вземането на това инвестиционно решение, като подчерта, изгодата от драстичното намаляване на лихвения процент, който ще бъде много по-нисък от този, на обслужвания до момента кредит. Част от новия общински дълг ще бъде използвана за реинвестиране, а останалите парични средства - за подобряване инфраструктурата на града. „Собствените финансови средства на Общината обезпечават изпълнението на капиталовата програма. Необходимо е обаче, да имаме допълнителен финансов ресурс от оборотни средства, заради участието ни в европейски програми и проекти.” – аргументира се градоначалникът. ”Освен това, направените финансови разчети показват, че икономическата стабилност на Общината гарантира безпроблемното обслужване на този дълг."

След направените допълнителни разяснения от кмета Николай Грозев и неговия екип, предложението беше гласувано и прието с мнозинство: 21 - „за”, 3-ма - „против” и 3-ма – „въздържали се”. То не беше подкрепено от представителите на БСП, НФСБ и ДПС. С изчерпване на дневния ред и дадената възможност за питания, обръщения и декларации, заседанието беше закрито.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев