Община Сливен

Скандал: Нинова посочи Решетников за лъжец, но Радев легитимира екипа му!

------------------------------------
29.11.2016 / 09:02

Трета седмица българите нямат ясен отговор на въпроса - проведена ли е операция „Президент“, с участието на руските служби, приближени до Кремъл анализатори и български политически лидери за избор на нов държавен глава на България? Съмненията, че Румен Радев е благословен от Кремъл тегнеха неофициално още преди старта на президентската кампания, но завесата съвсем неслучайно бе повдигната от бившия разузнавач и шеф на Руския институт за стратегически изследвания ген. Леонид Решетников.

 

Преди седмица пред московска телевизия той за първи път обяви, че е обсъждал кандидатурата на Радев с лидера на БСП Корнелия Нинова. Само няколко дни по-късно, в интервю пред Георги Коритаров Решетников не само потвърди, но и конкретизира, че разговорите са били през август, но не в Москва, а в София. Тогава Нинова казала на руския гост за Радев: „…това е интересна идея“. Кой обаче е авторът на идеята, кой задава тон сред някои от родните партии, продължава да бъде загадка. Лидерът на социалистите, след седмица мълчание се оправда, че е нямала среща с руския генерал. Но кулизиите не приключват до тук. Практически тя обвини Решетников в лъжа, въпреки че хора, като стария разузнавач от КГБ, никога не произнасят дори и случайна дума.

 

Руският отговор не закъсня. Оказа се съвсем знаково, че първата си среща с представители на чуждестранен анализаторски център бъдещият президент Радев е провел именно със експерти на Руския институт за стратегически изследвания, който е към президента Путин и се оглавява от „лъжеца“ Решетников. РИСИ е представен пред новия български държавен глава от съветника на директора Елена Супонина и от главния редактор на списание "Проблемы национальной стратегии" Аждар Куртов. Те са били преди дни гости на Евразийския център VIA EVRASIA към Историческия факултет на Софийския университет. Ако шефът им е лъжец, според лидера на българските социалисти, защо тогава Радев легитимира клеветника, приемайки радушно хора от екипа му и обсъждайки с тях бъдещи стратегии? Няма логика също така защо Радев трябва да компрометира лидера на столетницата, ако наистина "руският" генерал не е важният фактор, който дърпа конците на задкулисието? Всъщност, на бъдещият ни президент изобщо не му се налага да крие проруските си обвързаности. Тай той по време на цялата си кампания ги демонстрираше открито.

 

Обществото няма да получи ясни отговори, но тепърва ще следим – дали се изпълнява втората част от разговора, който Решетников твърди, че е водил с Нинова – България да постигне своята независимост – извън ЕС и НАТО, а след това да започне прочистването на проевропейския елит. "Фактор"

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев