Община Сливен

Тонове отровни лимони и чушки, внос от Турция, са спрени на границата

-------------------------------------
28.11.2016 / 15:50

Митническите служби на България са спрели на границата общо пет опасни за здравето партиди с плодове и зеленчуци от Турция през миналата седмица. Две партиди се стоят от зелени чушки с превишено съдържание на инсектицида хлорпирифос, а една е с високо съдържание на акринатрин.

Количествата са 540 кг, 1 650 кг и 940 кг. Хлорпирифос в количество 0,446 мг/кг е открит в 5 тона лимони. Това е 10 пъти над безопасната за здравето норма. Спряна е също пратка със сушени кайсии заради превишено съдържание на сулфит, става ясно от системата за бързо предупреждение за опасни храни и фуражи (RASFF) в Европейския съюз.

Рискът за здравето на хората е сериозен, затова пратките ще бъдат унищожени, ако това все още не е направено, коментираха за „Агрозона“ от Агенцията по храните. Хлорпирифос е бяло кристално вещество, което се влага в пестициди. То се използва в над 100 държави по света на площи от 3,4 млн. дка.

Сулфитите са химически съединения, които съдържат сулфитен йон и често се използват за консерванти във вина (за да предотвратят повреждането и окислението им), сушени плодове и сушени картофени продукти.

Те са естествена съставка в почти всички вина. Наличието на пестициди е хроничен проблем при износа на цитрусови плодове от Турция. "Радио Сливен нет"

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев