Община Сливен

Емилия Кючукова, ландшафтен архитект в Община Сливен: Не са спирали текущите грижи за Стария бряст

-------------------------------------
28.11.2016 / 15:22

"През годините не са спирали текущите грижи за Стария бряст в Сливен чрез торене, поливане, окопаване и др. Това, което се прави от 2015 г., са необходимите укрепителни и възстановителни дейности", заяви Емилия Кючукова, ландшафтен архитект в Община Сливен. Тя посочи, че някои от тези дейности изискват период на покой за дървото, а други - период на вегетация. Поради това за стабилизирането на Стария бряст работата е започнала през лятото на 2015 г. и завършва през есента на 2016 г.

Мероприятията по поддържане жизнеността на Стария бряст в Сливен, които се проведоха в неделя, бяха окончателните от серия дейности, извършени от специалисти от Лесотехнически университет, които са започнали от лятото на 2015 година. Тези дейности обхващат санитарна резитба на дървото и намаляване обема на короната, с третиране на всеки отрез с препарат и запечатване с боя, укрепване на останалите клони с въжета тип „кобра”, трикратна ваксинация срещу трахеомикоза, почистване на хралупата и подмяна на запечатващите материали, като се осигури необходимата аерация, полагане в основата на ствола на пясъчно легло, което да предотврати развиването на гнилостните процеси и инсталиране на дендрометър, който да следи жизнените функции на дървото.

"С дейностите беше направено всичко възможно, за да се удължи живота на Стария бряст", посочи Емилия Кючукова. Тя допълни, че предстои специалистите да изпратят препоръки за последващата специфична поддръжка – затягане на въжетата, отчитането на нарастването и последващите от това дейности и др.

Ето какво съобщава днес обаче "Сливен прес": Сега символът на Сливен представлява нещо като празна бъчва с дебелина 15 сантиметра. Най-външните 5 сантиметра от тях са мъртва тъкан – кората, най-вътрешните 5 сантиметра пък са изгнили и остава сърцевина около 5 сантиметра, която крепи цялото дърво. „В това състояние Стария бряст е изключително опасен, тъй като може да падне и да убие човек. Никой не може да каже още колко ще издържи така – може и 100 години, но може и да не изкара първата буря" - коментираха специалистите за „Сливен прес". И неофициално споделиха, че според тях дървото трябва да бъде отсечено и на негово място да се засади ново. сн. "Сл. прес"

Още снимки от новината

-------------------------------------

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев