Община Сливен

Представители на 23 библиотеки от Сливенска област ще се включат в Национален форум "Библиотеките днес"

------------------------------------
28.11.2016 / 09:12

На 29 и 30 ноември 2016г. в НДК-София ще се проведе Национален форум „Библиотеките днес“. Двудневното събитие е първото по своя характер и на него ще бъдат представени новите възможности на библиотеките в информационното общество на XXI век. Ще бъдат обсъдени перспективите за развитие на библиотеките като центрове на местните общности и ролята им в предоставянето на достъп до информация и електронни услуги, образование, култура и учене през целия живот. Форумът ще бъде открит на 29 ноември/ вторник/ в 14:00 ч. в зала 3 на НДК.

Участие в Националния форум ще вземат 700 представители на регионалните, общински и читалищни библиотеки от цялата страна, оборудвани с компютърна техника по програмата „Глобални библиотеки“. Сред тях са и 23 представители на сливенската регионална библиотека и на читалищни библиотеки от региона. Специални гости и участници в сесиите са представители на държавните институции, местните власти, академичните среди, бизнеса и неправителствени организации, които имат отношение към формирането и прилагането на политики за развитието на библиотеките, информационните технологии и съвременните услуги за гражданите. Сред чуждестранните гости е Яник Мулвад от DOKK1 в Дания, обявена за Обществена библиотека на годината в света за 2016 г.

Пленарните сесии на форума включват : Сесия „Библиотеките и бъдещето“ на 29 ноември, от 14:00ч. в зала 3 на НДК. На следващия ден /30 ноември/, от 09:30 до 11:00ч. ще се проведат 3 паралелни сесии: зала 7: Учене през целия живот. E-умения, неформално образование, ранно детско развитие.; зала 9: Библиотеката - център на местната общност. Роля на институциите и бизнеса. Дарителство.; зала 8: Технологиите в бъдещето на библиотеките. Достъп до информация и електронни услуги. Ще се проведе и Заключителна сесия от 11:30ч. /Повече информация на: http://www.glbulgaria.bg/nationalforum2016/

Форумът е организиран от Фондация „Глобални библиотеки - България“ с подкрепата на Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ и е част от цялостна програма за развитие на обществените библиотеки и създаване на условия за равен достъп до информация.

Партньори на националния форум са Американската търговска камара в България, Софийският университет „Св. Климент Охридски“, Университетът по библиотекознание и информационни технологии - София, Столична община, Фондация BCause.

Фондация „Глобални Библиотеки – България“ е приемник на програмата “Българските библиотеки – място за достъп до информация и комуникация за всеки”. В управлението на организацията влизат Министерството на културата, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Националното сдружение на общините в Република България, Българската библиотечно-информационна асоциация, Съюза на народните читалища и Националния дарителски фонд „13 века България”.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев