Община Сливен

Днес експерти извършиха санитарна резитба на Стария бряст

УЪТТ
27.11.2016 / 19:11

Специалисти от Лесотехническия университет направиха днес поредната санитарна сеч на Стария бряст - любимото дърво на сливналии и гости на града и един от символите на Сливен.

 

През май и юли Европейското дърво за 2014 година бе лекувано срещу заболяването трахеомикоза, т.н. холандска болест. Лечението се извършва от доц. Стефан Мирчев от Лесотехническия университет, в екип с г-н Рашид Рашид, който организира цялостната дейност по диагностика на състоянието, лечение и профилактика на дървото. Припомняме, че екипът е подписал договор с община Сливен за цялостната дейност по укрепването и възстановяването на Стария бряст. Целта е укрепване и поддържане на жизнеността му.

 

Част от предвидените за тази година дейности са извършени, те се сведоха до определяне на степента на загниване на дървото и стъблото, укрепване на короната му. Инжектирано е срещу опасното заразно за дърветата заболяване трахеомикоза. Възрастта му не позволява някакво ударно еднократно инжектиране и е направена малка трикратна дозировка, препоръчана от експертите.

 

Диагностирани са трите основни проблема на Стария бряст: хранителният режим, загниването на стеблото и клоните и холандската болест – трахеомикоза.

 

Първото инжектиране с препарат и специален уред от САЩ, беше извършено на 22 април, втората манипулация се извърши през юли, следва трета ваксина сега, през есента, в края на вегетацията на дървото и преди обледяване на клоните му.

 

текст и Сн. Радио Сливен Нет

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев