Община Сливен

В галерия "Седем" бе открита изложбата "Кор Кароли" на Дора Куршумова

-------------------------------
27.11.2016 / 10:26

„Кор Кароли” бе наречена самостоятелната изложба на Дора Куршумова, която бе открита в галерия „Седем”. Присъстващите се насладиха не само на прекрасните творби на художничката, в които основен акцент бяха звездите, но и на шедьоврите от марка „Кор Кароли” на Винарска изба „Афузов”.

 

„Настъпи мигът, в който ще изгрее двойната звезда Кор Кароли. Това няма да се случи на небето, а в една картинна галерия. Любопитните ентусиасти ще видят звездите, попаднали в моята фантазия. За разлика от тях, любителите еносиасти ще попаднат във фантазията на Винарска изба „Афузов” и ще узнаят как звездата Кор Кароли се материализира в прекрасно вино. Може би си мислите, че звездите тази вече ще бъдат само две. Нищо подобно! Точно по тази причина ви каня да се включите в нашето интересно съзвездие”. Това бе написала в поканите за изложбата Дора Куршумова.

 

„Както беше тръгнало, тази година нямаше да имам самостоятелна изложба, сподели пред гостите си художничката. На последната ми почивка, поради факта, че си бях забравила компютъра, а си бях взела много платна, се роди идеята за тази изложба. Изложбата включва 28 картини, които нарисувах за около седмица. Засега творбите са без имена, но се надявам да си намерят кръстници сред присъстващите на изложбата тази вечер. Всички картини са на някаква звездна тематика. Знаете, че през този месец програмата на „Обществен дарителски фонд” бе доста наситена – имаше празник на божолето по време на благотворителното парти на 17 ноември, два благотворителни декупажа в магазина на „Домейн Бойар”. Помолих Минчо Афузов също да се включи в тази програма. Споделих, че темата на картините ми е свързана със звездите, попитах имат ли серия вина на подобна тематика, за да направим нещо заедно. И така изложбата получи името си „Кор Кароли” – заради звездите в картините ми и едноименната серия вина на Винарската изба”.

 

Юрка Афузова от Винарска изба „Афузов” представи прекрасните вина, които също присъстваха на изложбата. „Това е нашата висока серия вина „Кор Кароли”, каза тя. Състои се от три вина: бяло, червено и розе. Кор Кароли е името на една двойна звезда, но означава „Сърцето на краля”. В нашия случай името на серията вина е вдъхновено от ветроходството, от яхтата на капитан Георги Георгиев, от фондацията, която организира регата от 1992 г. насам, от морето и всичко, свързано с него. Бялото вино е направено от сорта шардоне. Реколтата е 2015 г. Наречено е шардоне барик, защото последните 5 месеца от ферментацията преминаха в дъбови бъчви. При дегустация има аромат на дъб, който е много деликатен. То е много леко, много ефирно вино. Розето също е реколта 2015, от сорта каберне совиньон. Има аромати на божур, пъпеш, плодове, които са много концентрирани. Червеното вино е четворен купаж от каберне, сира, мерло и мавдур. Маврудът беше 12 месеца в бъчви. Има нотки на конфитюр от сливи, на тъмни череши, на ванилия. Насладете се на прекрасното творчество на Дора Куршумова и на нашето творчество – виното”.

 

Благотворителната изложба На Дора Куршумова „Кор Кароли” бе част от основната програма на „Обществен дарителски фонд” за ноември. Вече са откупени 3 от картините в нея, а средствата ще бъдат използвани за реализиране на основните приоритети на Фонда. Изложбата ще остане в галерия „Седем” до 5 декември. "Сливен нюз"

 

сн. Данаил Христов

Още снимки от новината

-------------------------------
-------------------------------

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев