Община Сливен

Ето какво какво решиха депутатите за зимните гуми днес

ийухг
25.11.2016 / 19:45

За периода от 15 ноември до 1 март трябва да се използват гуми, предназначени за зимни условия, или гуми с дълбочина на протектора не по-малка от или равна на 4 мм. Това решиха депутатите с приети на второ четене текстове от Закона за движението по пътищата. Първоначалното предложение беше шофьорите задължително да използватзимни гуми или гуми с вериги при наличието на сняг или лед на пътя, но беше прието редакционно предложение на Цветомир Михов от ГЕРБ.

 

С приетите текстове се въвежда изискване водачите да включват къси светлини при движение в тунел, чието начало е обозначено с пътен знак. Шофьорите се задължават да носят знак за първоначален технически преглед или удостоверение за периодичен преглед за техническа изправност.

 

На водачите се забранява да организират или участват в нерегламентирани състезания по пътищата, отворени за обществено ползване, както и да използват такива пътища за други цели освен за превоз на хора и товари. С измененията се задължават водачите на пътни превозни средства с животинска тяга да носят светлоотразителни жилетки през тъмната част на денонощието.

 

Депутатите уточниха, че шофьор, който не участва в пътнотранспортно произшествие, но стане свидетел на такова, при което има пострадали, трябва да уведоми органите на МВР или администрацията на общината, на чиято територия е станала катастрофата.

 

КАТ започва да глобява в акция "Зима"

 

Темата за зимните гуми предизвика дебат в пленарната зала, като дори раздели управляващите. В него участие взеха Атанас Атанасов от Реформаторския блок, Красимир Велчев и Делян Добрев от ГЕРБ

"Условието е при сняг и лед гуми за зимни условия или гуми с вериги. Тръгвате от Сандански, където е 15 градуса, стигате до Перник, където е -1 и има лед и ви питам - като ви спрат контролните органи там, какво обяснявате? По този начин формулиран текстът дава възможност за злоупотреба от страна на контролните органи", каза Атанас Атанасов от Реформаторския блок.

 

"Във всички държави има дълбочина на грайфера, а тук - точно обратното. Има някакво разпореждане. Аз бях в център, гледах какво значи гума с 1,6 грайфер. Това значи, че отстрани е галош. Бай Пешо от село с една Жигула откъде да купел гуми? Ама това означава ли, че той трябва да ни убива? Как да съм спокоен, че аз докато се движа, няма да ми излезе един такъв Бай Пешо насреща и няма да може да вземе завоя, защото няма грайфер", каза от своя страна Красимир Велчев.

 

"Тук нямаме дори задължения, нямаме директива, която да ни задължава. А в същото време решаваме, защото някоя кола може да закъса по пътя за Пампорово. Все едно, че досега тази кола толкова години не е закъсвала. Изведнъж решаваме да натоварим милиони български домакинства със задължението да купуват зимни гуми", допълни Делян Добрев.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев