Община Сливен

24 са ранените полицаи, 400 - задържаните мигранти в Харманли! Борисов поръча да оградят лагера с бодлива тел

-------------------------------
25.11.2016 / 13:12

Бунтът в бежанския център в Харманли бе овладян тази нощ след използване на водно оръдие и гумени патрони.

Близо 400 чужди граждани са задържани за вандалски действия след вчерашните прояви на недоволство в Регистрационно – приемателния център в Харманли, съобщи тази сутрин МВР.

Други 15 чужденци са задържани за повреждане на имуществото в лагера.

Пострадали са 24 полицейски служители, минали са медицински преглед и са освободени.

От МВР припомнят, че след 20 часа снощи сред настанените в центъра възникна спонтанна проява на недоволство. За да се възстанови реда, полицейските служители използваха водно оръдие, халосни и гумени патрони и помощни средства, отбелязва министерството.

Образувани са две досъдебни производства, като продължава работата по събиране на доказателства, разпитват се свидетели.

Към момента обстановката в Регистрационно-приемателния център в Харманли е нормализирана и спокойна, уверяват от МВР.

Главния секретар на МВР Георги Костов, цитиран от БНТ, сподели свои впечатления от бунта:

"Вътре в центъра бяха направили организация, така че в тъмната част на денонощието и във време съвпадащо с вашите емисии да предизвикат ескалация на напрежение, така че да дадат послание за несигурност в обществото.

Вътре определено има явни белези от вандалски действия. Те не са по никакъв начин предизвикани по какъвто и да е начин от служителите в центъра вътре от Държавна агенция за бежанците, нито от нашите колеги".

3000 бежанци за този град са прекалено много, заяви тази нощ в Харманли премиерът в оставка Бойко Борисов.

Премиерът обяви, че през декември започва екстрадицията, като вече има поръчан самолет за Афганистан.

“Петима души ще се опитаме да ги екстрадираме веднага по линия на националната сигурност. Другите, които са нарушавали обществения ред, ще са от първите екстрадирани, а дотогава ще бъдат преместени в лагери от затворен тип”, увери той. "Дир.бг"

 

Около бежанския център в Харманли да бъде построена незабавно ограда, подобна на тази по границата с Турция. Това е разпоредил премиерът Бойко Борисов по време на свиканото от него спешно заседание тази сутрин, съобщили са пред наш всекидневни участници в срещата.

За изграждането на оградата ще бъдат ползвани материали, които вече са закупени за граничното съоръжение. Заради това на областните управи на Хасково, Ямбол и Бургас е наредено да се свържат със строителите на граничната ограда и да доставят незабавно в Харманли наличните им материали. Координатор на строежа пък ще е вицепремиерът Томислав Дончев, който вече пътува към Харманли.

Гражданска защита и пожарната пък трябва веднага да доставят в лагера всичките им налични жилищни фургони, гласи друго от нарежданията на Борисов. Те ще бъдат поставени на свободна площ извън сегашната територия на бежанския център и ще служат за изолатор. Във фургоните ще бъдат преместени всички мигранти, които полицията подозира, че имат отношение към безредиците в бежанския лагер. Всички задържани от полицията заради участие в побоищата и организирането им пък ще бъдат незабавно екстрадирани.

На заседанието при Борисов е присъствал и зам.-шефът на ДАНС Олег Петков. Той е представил данни на агенцията, че бунтовете в Харманли са били координирани с бежанци в други държави от ЕС. Размирици тази нощ е имало в бежански центрове в Гърция, Италия и Франция, показвала информацията на ДАНС и вероятно те са били координирана акция на мигранти.

Премиерът Борисов също ще отиде до Харманли следобед, съобщиха от Министерския съвет. "ПИК"

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев