Община Сливен

Днес Православната църква отбелязва Деня на Свети Климент Охридски

------------------------------------
25.11.2016 / 09:09

На 25 ноември православната църква чества деня на Свети Климент Охридски - български средновековен учен и първият епископ, проповядвал на старобългарски език.

Като един от учениците на Кирил и Методий православната църква е провъзгласила Климент Охридски за един от светите седмочисленици.

 

Данните за живота му преди неговата дейност в България са оскъдни и информация за средновековния учител се намира само в 2 гръцки жития - „Пространно житие на Климент Охридски“ от Теофилакт Охридски и „Кратко житие на Климент Охридски“ или т. нар. „Охридска легенда“ от Димитрий Хоматиан.

 

Предполага се, че като ученик на Кирил и Методий Климент е участвал в хазарската и аланската мисия през 859-861 г.

 

Най-мащабна е работата на Свети Климент Охридски, който е съчинил изключителни за времето произведения като похвални слова, жития, поучения.

 

Сред тях са „Житие на нашия блажен отец и учител Методий“, „Пространно житие на архиепископ Методий“, „Похвала за нашия блажен отец и славянски учител Кирил Философ“, „Пространно житие на Константин – Кирил“, „Из живота на Методий“, „Из живота на Кирил“, „Из трипесници на Рождество Христово“, „Похвално слово за Свети Четиридесет Мъченици“, „Похвално слово за възкресение Лазарово“, „Похвално слово за Свети Димитър“, „Поучение за Преображение Господне“, „Наставления за празници“, „Молитва преди изповед“.

 

След смъртта на Кирил през 869 г. Климент придружава по-големия му брат Методий в Панония и Великоморавия до смъртта на Методий през 885 г.

 

След смъртта на славянските учители папа Стефан V нарежда техните ученици да бъдат изгонени от страната, защото извършвали църковни служби на славянски език. През тези векове единствените езици, на които е било разрешено да се извършват служби, са били гръцки, латински и юдейски.

 

Климент, Наум, Сава, Ангеларий и може би Горазд са били принудени да напуснат Великоморовия.

 

Учениците на Кирил и Методий пристигнали в България, където били посрещнати радушно от цар Борис I.

 

Свети Климент е починал на 27 юли 916 г. в Охрид и е погребан в манастирската църква „Свети Панталеймон“.

 

В деня на Свети Климент Охридски най-старото учебно заведения в България – Софийски университет „Свети Климент Охридски“, също отбелязва своя патронен празник.

 

Имен ден празнуват Климент, Климо, Климентин, Климентина, Клементина.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев