Община Сливен

През "Синята стая" в града са преминали 14 деца, 12 от тях са жертви на насилие

-------------------------------
24.11.2016 / 12:43

14 деца са преминали през т.н. „Синя стая“ в Сливен. Това съобщи на форум посветен на промените в законодателството, свързани с осигуряването на защита на децата–жертви на насилие, Мая Грозданова, експерт в отдел "Защита на правата на детето" в УНИЦЕФ, съобщава Радио „Фокус”.

„Синята стая“ съществува в Сливен от 2015 година и предоставя щадящи условия на разпит на деца – жертви или извършители на криминални деяния.

12 от разпитаните в Сливен деца са били жертви на насилие, като половината от тях – на насилие извън семейството. Едно от децата е било на 6 години.

До момента в страната има разкрити 15 „Сини стаи“, а промените в наказателния кодекс предвиждат такива стаи да има във всички съдебни окръзи в страната, поясни съдия Нели Батанова, участник във форума.

Според съдия Батанова до 2015 година България е била задължена да синхронизира законодателството си съгласно европейските директиви за осигуряване на защита на децата–жертви на насилие и възрастните със статут на уязвими жертви, но това не се е случило.

С промените в Наказателния кодекс ще бъдат осигурени подходящи и щадящи условия за комуникация на децата, участници или жертви на престъпления, с органите на правосъдието.

Днес в Сливен бяха представени за предлаганите законодателни промени и обсъдено това, как на регионално ниво ще се подкрепи прилагането на минимални стандарти за защита, за да се гарантират правата, достъпа до услуги и подкрепата на жертвите на тежки престъпления и какво е важно да знаят техните семейства в случай на престъпно деяние.

Ще бъдат обучени екипите на центровете за работа с уязвими деца, както и служителите в специализираните социални заведения.

Людмила Йоргова

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев