Община Сливен

Днес е Света Екатерина, празнуват 5 красиви женски имена

------------------------------------
24.11.2016 / 09:12

На 24 ноември Православната църква чества паметта на светите великомъченици Екатерина и Меркурий. Света великомъченица Екатерина от Александрия е дъщеря на бивш цар Конт. ​​​​​​​Той управлявал Александрия по времето на император Максимиан.

Екатерина получила блестящо образование, изучавайки работите на най-видните философи и учени. Тя заявила на родителите си, че ще встъпи в брак с онзи, който я превъзхожда по слава, богатство, красота и мъдрост.

 

Младежи от много богати семейства кандидатствали за ръката на красивата Екатерина, но никой не бил одобрен.

Майката на Екатерина, която тайно изповядвала християнството, я изпратила при един отшелник, който я посветил във вярата.

 

Екатерина се опитала да убеди император Максимилиан, че прави грешка като преследва християните. Той заповядал да я вкарат в затвора, където тя въвела в християнството всички, които я посещавали.

Заради това била осъдена на смърт чрез разпъване на колело. Колелото се разпаднало, когато Екатерина го докоснала, палачите не могли да я екзекутират по този начин и я обезглавили.

 

Тялото и било отнесено от Ангел Божи на планина Синай. Паметта на света Екатерина се чества от всички православни в света с особена тържественост. Много църкви и манастири носят името й.

 

Според някои вярвания св. Екатерина пази децата от болести. Традицията повелява на този ден жените да омесят питка и да я раздадат за здраве.

 

На този ден имен ден празнуват: Екатерина, Катя, Катина, Катерина и Кина.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев