Община Сливен

Романът "Орлов мост" на писателя Владимир Зарев бе представен в РБ "Сава Доброплодни"

------------------------------------
21.11.2016 / 09:25

На 18 ноември /петък/ 2016г., в Регионална библиотека „Сава Доброплодни” бе представен последния роман на писателя Владимир Зарев „Орлов мост“. Събитието бе част от програмата на Националното литературно турне на ИК“Хермес“ в Сливен посветено на 25–годишнина от създаването на издателството.

По повод на годишнината ИК „Хермес“ дарява книги от български автори на стойност 25 000 лева на читалищни библиотеки в 5 български региона / Велико Търново, Русе, Благоевград, Сливен и Пловдив/ като във всеки от избраните градове издателството представя и по един автор.

В Сливен, на церемония в РБ „Сава Доброплодни“, управителят на ИК“Хермес“ - Стойо Вартоломеев, дари 600 книги от знакови български автори като Георги Божинов, Георги Мишев, Марко Ганчев, Иван Теофилов, Недялко Славов, Емил Андреев, Димо Райков и др., издадени от издателството, на обща стойност 6000 лева разпределени на 25 читалищни библиотеки от региона. Специално дарение от книги на издателството получи и РБ“Сава Доброплодни“. Директорът на регионалната библиотека, д-р Росица Петрова-Василева, благодари за дарението и припомни заслугите на Ст.Вартоломеев за провеждането на всички издания на Националния фестивал на детската книга, както и подкрепата му за откриването на новия Детски отдел на библиотеката през 2009г.

Специален гост на тържеството бе писателят Владимир Зарев, който раздаде автографи на последния си роман „Орлов мост“ издаден от ИК „Хермес“. Събитието бе уважено и от г-жа П.Чиликова – зам.кмет „Хуманитарни дейности” на община Сливен.

Като част от програмата на гостуването на издателство „Хермес“ в Сливен в РБ“Сава Доброплодни“ бе организиран щанд с книги на издателството.

От 17:00ч., в рамките на Петъчния литературен салон, в библиотеката бе представен романът на Владимир Зарев „Орлов мост“.

Романът отразява събитията от 2013г. свързани с протестите на Орлов мост. В центъра на повествованието е яростта и надеждата на протестиращите, че политическата класа може да бъде пометена, че същото ще се случи с монополите, с олигарсите... На този фон Владимир Зарев разказва историята на една изумителна и невъзможна любов. Главните герои, Павел и Юлия, са сред водачите на протестиращите. Всеки от тях има своето минало, своите страхове, грехове и мечти. Постепенно те извървяват пътя един към друг. Любовта им е неистова и нежна, и нараняваща.

Срещата бе открита с откъс от романа, отразяващ най-ярко протестите, в изпълнение на актьора Ивайло Абаджимаринов. Представена бе и кратка литературна визитка на Вл.Зарев допълнена от управителя на ИК“Хермес“ –Стойо Вартоломеев.

Много бяха въпросите на публиката към писателя свързани с романа. Според Зарев романът не е политически, а по-скоро романтичен. Той разказа как е възникнала идеята за написването му – като свидетел на протестите е познавал лично голяма част от протестиращите и тезите, около които те се обединявали, затова си поставил за цел да ги представи безпристрастно в романа. Но описаните събития са само фон на една красива и романтична любовна история.

Част от въпросите към писателя бяха свързани с процесите в най-новата история на България намерили място и в други негови книги: за мътните времена на прехода; за механизмите, чрез които бе ограбен, унизен и обезсмислен трудът на няколко поколения българи; за липсата на правосъдие; за алчността на политическата класа и непрекъснато увеличаващата се пропаст между нея и обикновените българи и др. Писателят отговори на въпроси и за епичната семейна сага „Битието", „Изходът" и „Законът", както и за романите „Лето 1850" и „Поп Богомил и съвършенството на страха".

В края на продължилата близо два часа среща В.Зарев раздаде автографи на многобройните си почитатели.

 

Още снимки от новината

------------------------------------

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев