Община Сливен

Севдалин Рашев, управител на „В и К – Сливен”: Пречиствателната – мисия възможна

-------------------------------
19.11.2016 / 10:29

От година и три месеца „В и К“- Сливен има нов управител. За дружеството Севдалин Рашев не е ново лице, той работи в него повече от 30 години. Инженер-химик по образование, през 1985 г. започва работа като ръководител на химическата лаборатория, в което си качество е посетил всяко селище, всяка помпена станция и място, където има отклонения от нормите и стандартите за питейни води. Участва активно в изграждането на електронизацията, компютъризацията и радиоуправлението в диспечърската система, с която се наблюдава състоянието на водоеми, помпени агрегати, спирателни кранове, нива на водата и се следят около 20 показателя. Бил е ръководител на Отдела за технически напредък, началник на Производственотехническия отдел и Главен инженер, докато стигне до поста и отговорностите на управител. Със Севдалин Рашев разговаряме по три важни теми: цената на водата, авариите по водния цикъл и многоочакваната пречиствателна станция за питейни води.

 

- Г-н Рашев, най-важният въпрос за гражданите е: ще има ли увеличение на цената на водата, която в момента, с ДДС, е около 2 лева за куб. метър?

 

- Тази година няма да има увеличение на цената. В началото на годината това звучеше много оптимистично, но в края на годината звучи малко по-различно, тъй като увеличението няма да се случи още два месеца – ноември и декември. Дружеството изготвя бизнес план, под контрола на Комисията за енергийно и водно регулиране. В него намират отражение инвестиционната програма, ремонтна програма, разходи за електроенергия, обследват се всички консумативи, които ползваме и накрая се калкулират цените, съобразно указанията на комисията и това, което сме заложили като разходи за поддържане на активите. Иначе казано, в бизнесплана трябва да съчетаем две доста противоречиви изисквания: интересите на потребителите и нуждата от обновяване на активите, които са в незавидно състояние. Полагаме много усилия, за да поддържаме услугата водоснабдяване на достъпна цена и сравнително високо ниво. Бизнеспланът, който внесохме през юни, претърпя на два пъти промени в диалог с комисията, но още не е утвърден, няма и утвърдена нова цена. След последните корекции по него, цената за водоснабдяване без ДДС е 1,71 лв., за отвеждане на отпадъчните води - 4 стотинки и за пречистване - 41 стотинки, общо 2,16 лева. Увеличението смятам, че не е драстично и ще стане постъпателно, за период от четири години - от 2017 до 2021 година. Цената, обаче, която комисията ще одобри, може да е по-различна. Очаквам до края на ноември да имаме решение.

 

- Водният цикъл, който изграждахме така дълго и драматично, освен канализационната, обнови и част от водопроводната мрежа в Сливен. Защо постоянно има проблеми по новите водпроводи? Каква е ситуацията след водния цикъл?

 

- В края на годината ще мога да дам пълна оценка на ползата от него. Това, което се изгради по водния цикъл, всъщност е едно спасяване на голямата строителна дейност по програма ИСПА, където имахме прекрасни проекти, със заложени доста високи суми, но по ИСПА се случи единствено пречиствателната станция за отпадъчни води, която е един цял химически завод - едно ново съоръжение, което работи на много високо ниво.

 

- А какво не се случи по ИСПА?

 

- Не се случи водопроводът и канализацията. Консултантите бяха специалисти, наети от ЕК - изключително строги, педантични в изискванията си, работихме с тях прекрасно. Несполуките дойдоха, когато започна изпълнението. Сегашният воден цикъл, вторият, беше възможност да продължим в някаква степен това, което не се случи по ИСПА. Където имаше канализация, се смени и водопровод – там оценките не са еднозначни, но аз искам да отбележа, че и сега, тенденцията е да спестяваме около 3-4 милиона годишно вода, благодарение на подменените тръби. След края на годината мога да дам пълна оценка на икономията на водни количества.

 

- Защо се случват авариите по новата водопроводна мрежа? Кой трябва да ги отстранява?

 

- Със строителя имахме спорове точно по този проблем: защо новите тръби дават толкова дефекти? Особено в квадрата около ул. „Чайковски“. С помощта на общината, вече имаме споразумение със строителя. Беше установено, че има доставки, които не отговарят на стандарта. Заедно със строителя и с производителя на тръбите разкопахме няколко сградни водопроводни отклонения на ул. „Чайковски“. Оказа се, че на част от тях има течове. Дори в момента, в който ги разкопавахме, се появиха нови течове. На едното отклонение имаше шест отстранени аварии и когато го разкопахме, то отново се беше повредило и пак течеше. Анализ на тези тръби ще бъде направен в независима лаборатория, но общото мнение е, че има партиди с некачествени тръби, които се отклоняват от стандарта. Имахме разговори в общината, на които се споразумяхме строителната фирма да поема разходите по възстановяването на авариите. Реши се тези аварии да се отстраняват по-радикално: водопроводното отклонение да се подменя от уличния водопровод, за сметка на строителя. Дейността ще изпълняваме ние, тъй като те нямат достатъчно хора и машини. В началото доста искри прехвърчаха между „Водстрой“ и нашето дружество, но достигнахме до споразумение, след като се разбра, че проблемът е в тръбите. Гаранционният срок е 8 години и аз предполагам, че в този период, каквото има да дефектира, ще го подменим. Мисля, че останалите тръби нямат проблеми с качеството.

 

- Колко са загубите по водопроводната мрежа сега? За старите тръби, които се нуждаят от подмяна, ще се правят ли инвестиции?

 

- Загубите бяха 85 процента, сега ги намалихме към 80. Изглежда нищожно, но 2 процента са 6 милиона куб.м вода, което като реално изражение не е малко. Всичко, с което разполагаме, е безкрайно изхабено и износено и извършената реконструкция по водния цикъл е за добро. От общия водопровод са сменени около 6 процента, но все пак разликата се усеща, доволни сме, че това се случи, надяваме се да има още по-сериозна реконструкция и подмяна на водопроводната мрежа. От периода на ИСПА имаме много добър технически проект, по който можем да продължим по-нататък. Винаги, когато намерим финансиране, можем по този проект да надграждаме започнатата реконструкция, което е много важно.

 

- Много ли са длъжниците на „В и К“, големи ли са дълговете към дружеството?

 

- Задълженията общо са около 5 милиона лева. Тенденцията се пречупи - фирмите вече не са най-големите длъжници, дългове към „В и К“ имат основно частни абонати и физически лица. Със създаването на център за работа със забавените вземания, запълнихме едно голямо бяло петно в дейността по събиране на дълговете, която преди това беше разхвърляна между няколко отдела. Има екипи, които на място осъществяват връзките с длъжниците, възможни са няколко начина на плащане – частично, пълно, с вариант за разсрочване.

 

- От 30 години се говори за нуждата от пречиствателната станция за питейни води, вече я имаме като сграда, но тя все не успява да бъде завършена…

 

- За да можем да ползваме пречиствателната станция за питейни води, трябва да се изгради един водоем от 10 000 куб.м и външни водопроводни връзки, за които има проект, за да се свърже тя към градската водопроводна система. За това са необходими около 13-14 милиона лева. Имаме голяма увереност, че тези средства могат да се намерят по програмите, за които министерството на регионалното развитие подписа договор с фирми, за изготвяне на прединвестиционни проучвания. Става въпрос за финансиране пак по програма „Околна среда“. Фирмата, която работи за нас, е ангажирана с водните оператори на Шумен, Бургас и Сливен. Средствата, които могат да бъдат осигурени, зависят от финансовото състояние на водния оператор, който трябва да съфинансира проекта. Например, ако ние кандидатстваме за 100 милиона лева, това ще ни даде възможност да включим връзките за пречиствателната станция, довеждащият водопровод от яз. „Асеновец“, пречиствателната станция за отпадъчни води в Нова Загора, оборудване на помпени станции. Говори се, че съфинансирането ще бъде до 10 процента, дано да бъде определен по-нисък процент за по-малки оператори като нас - то трябва да дойде от събраните средства за водоснабдяване.

 

- В какъв срок може да се случи това?

 

- Срокът дори е много кратък. До края на годината трябва да приключат прединвестиционните проучвания. До края на март следващата година трябва да се изготвят документите, с които се кандидатства за финансиране – в т.нар. апликационни форми подробно се обосновава необходимостта от финансиране на дейностите, които искаме да извършим. Целият процес завършва с работен проект и съответно финансиране. На 11 ноември имаме среща в министерството на околната среда и водите за консултация по договорите на програмата. Така че, в съвсем обозримо бъдеще, за пречиствателната станция за питейни води на Сливен е възможно да се намери решение и да се извърши строителството, което всички искаме да се случи час по-скоро. Община Сливен също е ангажирана и много помага за осъществяването на това добро и многоочаквано за града ни начинание.

 

Интервю на Щилияна Василева

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев