Община Сливен

Младежи управляваха областта по инициативата „Мениджър за един ден“... Състоя се информационна среща за социалното предприемачество

-------------------------------
17.11.2016 / 13:56

На 17.11.2016 г. двама младежи влязоха в ролята на областен управител и заместник областен управител. Това са Ивайло Киров – 11 клас от ППМГ „Добри Чинтулов“ – Сливен, и Даниела Иванова – 11 клас от ПГПЗЕ „Захарий Стоянов“ – Сливен.

Ивайло изпълняваше длъжността на областния управител Татяна Петкова, а Даниела – на заместник областния управител Веска Вълчева.

Младежите бяха посрещнати от домакините и бяха запознати с основните правомощия на областния управител и дейността на администрацията. От своя страна те разказаха за себе си и своите очаквания за реализация. Ивайло учи информационни технологии, математика и английски език, но участва като актьор, сценарист и помощник-режисьор в театралната трупа към гимназията. Даниела изучава английски и френски език, но иска да се развива като хореограф, защото танците са нейният живот от 12 г.

Петкова каза, че винаги е много приятно да се среща и общува с млади хора, защото черпи от техните енергия и ентусиазъм. „С Вас, младите хора, ние сверяваме нашия часовник. Трябва да чуваме Вашето мнение, да се вслушваме в гласа Ви, защото Вие сте нашето бъдеще“, каза още тя и им пожела винаги да следват сърцето си.

Ивайло и Даниела взеха участие в работата на проведеното днес разширено заседание на Областния координационен съвет, на което беше представено социалното предприемачество.

Младежите получиха сертификати за своето участие в инициативата „Мениджър за един ден“.

 

На 17.11.2016 г. Областна администрация Сливен, съвместно с Областен информационен център, проведе информационна среща за социалното предприемачество. Тя беше в рамките на разширено заседание на Областния координационен съвет, ръководено от областния управител Татяна Петкова. Участваха представители на общините, дирекциите за социално подпомагане, дирекциите „Бюро по труда“, РЗИ-Сливен, РУО-Сливен, БЧК-Сливен, НПО в сферата на предоставянето на социални услуги. Тук бяха и двамата младежи от инициативата „Мениджър за един ден“.

Основната цел на срещата беше представянето на новата процедура „Развитие на социалното предприемачество“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020. Обявата за нея е от 12 октомври 2016 г., а крайният срок за проектните предложения е 5 януари 2017 г.

„Очаква се изпълнението на тази нова схема да надгради постигнатите резултати по схема „Социално предприемачество - Популяризиране и подкрепа на социални предприятия /Пилотна фаза/“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2007-2013“, каза при откриването областният управител. Тя допълни, че за съжаление в нашата област няма изпълнявани проекти по тази схема, което е поводът за организиране тази среща.

Яница Вушева – експерт в Областен информационен център Сливен, представи схема „Развитие на социалното предприемачество”, а Емилия Дескова - старши експерт в отдел „Регионален мониторинг и контрол” към МТСП, и Стефка Табакова – експерт към АСП, запознаха присъстващите с успешно реализирани проекти по схемата от пилотната фаза през миналия програмен период. Мария Шишкова от „Национален алианс за работа с доброволци“ също сподели опита на своята организация в областта на социалното предприемачество.

Социалните предприятия се създават за постигане на социални цели и подчиняват икономическата си дейност именно на това, за разлика от повечето предприятия на пазара, чиято цел е да реализират печалба в полза на собствениците и акционерите си. Социалните предприятия имат разнообразни форми, занимават се с много дейности в полза на различни целеви групи.

Още снимки от новината

-------------------------------

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев