Община Сливен

Община Сливен с препоръки до кметовете с цел недопускане на заболявания по свинете и птиците

-------------------------------
16.11.2016 / 14:55

Община Сливен ще направи препоръки до кметовете на населените места с цел недопускане на заболяванията африканска чума по свинете и инфлуенца по птиците. Това стана ясно на извънредно заседание на общинската епизоотична комисия под председателството на заместник-кмета Стефан Кондузов. То беше проведено на основание заповед на областния управител на област Сливен Татяна Петкова и с участието на официалния ветеринарен лекар за общината – д-р Веселин Василев от Областна дирекция по безопасност на храните.

 

Конкретните препоръки за действие ще бъдат връчени на кметовете още утре до обяд, увери секретарят на комисията инж. Снежана Кънева. Те ще бъдат контролирани от Областна дирекция по безопасност на храните – Сливен.

 

В препоръките ще бъдат посочени контакти на официалния ветеринарен лекар за община Сливен д-р Веселин Василев и на съответния регистриран ветеринарен лекар по места, които трябва да бъдат уведомени при съмнение на заболяване или смъртност.

 

На заседанието д-р Веселин Василев запозна присъстващите със заболяванията и актуалната епизоотична обстановка, риска и начините за разпространение на болестите и мерките за сигурност, които трябва да се спазват в обектите.

 

Той информира, че в България няма констатирани случаи на африканска чума по свинете и инфлуенца по птиците, но има такива в няколко европейски държави. Това налага да бъдат предприети спешни мерки за недопускането на болестите на територията на страната ни.

 

Д-р Василев посочи, че болестта африканска чума по свинете не е опасна за хората, но нанася големи икономически загуби.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев