Община Сливен

Ямболският Динко на прицела на прокуратурата за подбуждане на омраза

------------------------------------
16.11.2016 / 09:08

Прокуратурата е образувала разследване срещу Господин Вълев, известен като Динко, за подбуждане към дискириминация, насилие и омраза, основани на народност и етническа принадлежност, съобщиха от държавното обвинение.

 

Това се случва след сигнал от Българския хелзинкски комитет и след като няколко пъти случаят беше препращан от прокуратурата в София и Средец. Последно случаят беше във Върховната касационна прокуратура, за да реши коя е компетентната прокуратура да се произнесе дали Вълев е извършил престъпление.

 

Инкриминираният период е февруари-март тази година, когато в репортаж по телевизията Вълев се похвали, че задържа бежанци.

 

В началото на юли прокурор Валентина Маджарова постанови, че Вълев е подбуждал към дискриминация, насилие и омраза, основани на раса, народност и етническа принадлежност, осъществено в условията на продължавано престъпление, чрез слово и чрез средства за масова информация.

 

Прокурор Маджарова констатира, че резултатът от престъплението се е случил в София и затова компетентна е столичната районна прокуратура. От СРП обаче не бяха съгласни с това и върнаха случая в Средец в средата на август. Така оттам отново пращат разследването в София. Още в деня на пристигането му районният прокурор е препратил случая към Върховната касационна прокуратура за произнасяне коя е компетентната прокуратура.

 

Оттам са решили, че това е прокуратурата в Средец. Днес горестоящата прокуратура – тази в Бургас, е взела делото на специален надзор поради фактическата и правна сложност на разследването. "Указано е извършването на редица действия по разследването, които са упоменати в 17 отделни пункта", пишат от държавното обвинение. "Дневник"

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев