Община Сливен

В Сливен се проведе петото занятие по програмата “Детско полицейско управление”

-------------------------------
11.11.2016 / 12:48

В четвъртък се проведе петото по ред занятие с ученици от ІV-а клас в ХІІ-то ОУ „Елисавета Багряна” град Сливен по програмата “Детско полицейско управление”, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР-Сливен. Обучението стартира в края на месец октомври в четири училища в област Сливен – по едно в Сливен, Котел, Нова Загора и Твърдица.

То е резултат от споразумение между МВР, МОН, Българския туристически съюз, Българския червен кръст, неправителствени организации и други. Идеята на авторите е децата, забавлявайки се, да получават знания и умения за опазване на своя живот и този на приятелите си; справяне в трудни ситуации с различни предизвикателства вкъщи, в училище, на улицата, в планината; своите права и отговорности пред обществото; работа в екип, уважение и толерантност към чуждото мнение и различните от тях.

Основната цел на програмата е ранната превенция на подрастващите в утвърждаването на ценностно отношение към законите в страната и създаване на навици за безопасно поведение и вземане на адекватни решения в определени ситуации.

Програмата „Детско полицейско управление” е предвидена за реализиране от служители на „Охранителна полиция”, „Пътна полиция“, „Криминална полиция”, психолози от психологичните лаборатории на МВР, експерти от Българския Червен кръст, Българския младежки Червен кръст, Българския туристически съюз и духовни лица в съответните населени места.

Темите за обучение и занимание са подготвени и представени съобразно възрастовите особености на децата, както и с регионалните специфика, традиции и култура.

От старта на програмата децата в ХІІ-то ОУ-гр.Сливен са провели четири занятия - с психолог от “Института по психология на МВР”, с инспектори в “Детска педагогическа стая”, “Пътна полиция” и БЧК.

На вчерашното занятие служители в група “Охрана на обществения ред” към РУ-Сливен запознаха децата с работата на полицейските кучета. Малчуганите научиха в какви полицейски дейности се използват тези животни, през какво обучение преминават и как могат да бъдат полезни на полицейския служител.

Двете кучета- Рекс и Ян, показаха своите умения в изпълнение на команди от своите водачи, в търсене по следа и залавяне на нарушител на закона.

Следващата седмица децата ще се срещнат с представители на Българския младежки Червен кръст.

Програмата е мобилна и отворена за нови идеи и допълнения. Заниманията се провеждат в рамките на един астрономически час веднъж седмично, като е предвидено да продължат до първи юни. "Фокус"

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев