Община Сливен

Днес се навършват 27 години от началото на прехода и демократичните промени

-------------------------------
10.11.2016 / 13:01

Днес се навършват 27 години от началото на Българския преход. 10 ноември 1989 година – на тази дата на пленум на Централния комитет на БКП е освободен от поста си на генерален секретар на партията Тодор Живков, управлявал еднолично в продължение на 33 години.

Това събитие слага началото на политическите промени в страната и прехода на България към демокрация и пазарна икономика. По-точно, промените в бившия комунистически блок започват с идването на власт в Съветския съюз на Михаил Горбачов, който започва процес на перестройка.

Ден преди свалянето на Живков в Германия е съборена Берлинската стена. На 10 ноември 1989 година на заседание на Политбюро, Тодор Живков е принуден да подаде оставка, след като това предложение е подкрепено и от близките му съратници Йордан Йотов, Добри Джуров, Димитър Станишев, както и от Станко Тодоров, Гриша Филипов и Георги Атанасов.

Члена на Политбюро Петър Младенов и кандидат-члена Андрей Луканов организират искането на оставка. На пленума членовете на Централния комитет приемат оставката на Живков, и същевременно утвърждават Петър Младенов за негов наследник като генерален секретар на БКП.

Пленумът предлага на Народното събрание да освободи Живков и от поста председател на Държавния съвет на Народна република България. При първото заседание на Народното събрание след пленума, провело се на 17 ноември, Петър Младенов е избран за председател на Държавния съвет.

Парламентът премахва от Наказателния кодекс текстовете, които криминализират критиката към правителството. Месец по-късно БКП се отказва от еднопартийния модел на управление.

Централният комитет взема решения за курс към парламентарна демокрация и предлага отмяна на член 1 от Конституцията, регламентиращ монопола на партията върху властта. Народното събрание гласува отмяната едва на 15 януари 1990г.

През месец юни 1990 година в България се провеждат и първите многопартийни парламентарни избори след 45 години тоталитарна система. Тодор Живков умира на 5 август 1998 година, без да бъде осъден за престъпленията, които са извършени по времето на неговото управление. "24 часа"

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев