Община Сливен

В село Тополчане днес откриват нова чешма и възкресяват местни традиции и обичаи

------------------------------------
08.11.2016 / 09:15

На концерт в сливенското с. Тополчане ще покажат възстановени местни традиции и обичаи. Тържеството ще се състои на 8 ноември /по стар стил Димитровден/ от 17.30 часа в ремонтирания салон на Народно читалище „Д-р Петър Берон – 1934”. Преди години на този ден се е празнувал традиционния събор на селото.

 

В концертната програма ще се включат над 70 самодейци от съставите при читалището – от ученическа възраст до 80 годишни певци и разказвачи. Те ще покажат съхранените от тях и възстановени празници, които са били неразделна част от живота на тополчанци в миналото. Ще пеят лазарки, мъжете ще коледуват, ще има кукери и други песни и танци от местни обреди и обичаи. В концерта ще участва професионалният Ансамбъл за народни песни и танци в Сливен.

 

Салонът в читалището е обновен, поставени са повече от 200 стола. Предишни години е направен нов покрив и саниране на сградата, сменена е дограмата. Предстои довършване на ремонтните дейности.

 

Преди обед, в 11 часа в местността „Мартарла”, на по-малко от километър на изток от селото, ще бъде открита нова чешма. Тя е изградена от сдружението на местните земеделски производители и животновъди. Тук има естествен извор, близо до водоизточника на селото в м. Студеница. Мястото около чешмата е облагородено, посадени са върби и други дръвчета. Идеята на дарителите е там да се оформи място за кратка почивка.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев