Община Сливен

Техническото състояние на двата големи язовира в областта „Асеновец“ и „Жребчево“ е добро, установи комисия

йхххй
05.11.2016 / 07:30

Областният управител Татяна Петкова назначи междуведомствена комисия, председателствана от заместник областния управител Камен Костов и със задача да извърши есенния преглед на техническото и експлоатационно състояние на водните обекти в област Сливен. В комисията участваха представители на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ - Пловдив, Басейнова дирекция „Черноморски район“- Варна, РД ПБЗН - Сливен, РИОСВ - Стара Загора и РИОСВ - Бургас, областна администрация Сливен и представители на четирите общини, „Напоителни системи“ ЕАД, клон „Средна Тунджа“, НЕК ЕАД - предприятие „Язовири и каскади“, ВиК ООД Сливен.

 

В периода 17-27.10.2016 г. бяха направени огледи на всички 27 потенциално опасни язовири от утвърдения от МВР списък за 2016 г. на територията на област Сливен. Направен беше оглед на още 3 язовира, които са с констатирано неизправно състояние при предходни проверки (яз. „Новоселец“, яз. „Митрокук“ и яз. „Николаево“). За всеки проверен язовир е съставен констативен протокол с предписания, който се изпраща до кмета на съответната община за изпълнение.

 

От проверката на 27-те потенциално опасни язовири, стана ясно, че в изправно състояние са 7 язовира, 14 са в неизправно частично състояние, 2 са в неизправно и неработоспособно състояние, докато 4 са в предаварийно състояние.

 

В община Сливен язовирите в предаварийно състояние са яз. „Злати войвода 1“, яз. „Горно Александрово“ и яз. „Маджаров 2“ , а в Котел такъв е яз. „Ябланово“. За всички язовири в предаварийно състояние е направено предписание към съответните общини за вземане на решение за възстановяване или извеждане от експлоатация и бракуване.

 

Техническото състоянието на двата големи язовира в областта „Асеновец“ и „Жребчево“ е много добро.

 

Комисията обходи и критични речни участъци за проверка на проводимостта на речните корита извън населените места,. Има изготвена Програма за планово почистване на участъци от реките Тунджа, Беленска, Стара река, Нейковска и Луда Камчия, които се намират извън населените места. Почистването им е наложително с оглед защита на населени места, стопански обекти и инфраструктура от наводняване. При осигуряване на финансов ресурс, дейностите по програмата ще бъдат възложени. Комисията е предложила допълнително в програмата да бъдат включени нови участъци.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев