Община Сливен

„Хидросистеми” завежда иск срещу кмета и общината

Мартин Стефанов
29.04.2010 / 14:54

Предизвестието за прекратяване на договора по ИСПА, изпратено от кмета Лечков до „Хидросистеми” на 19 април т.г. е въз основа на нерегламентирана клауза в него.

Това заяви съуправителят на дружеството Мартин Стефанов пред журналисти днес. Такова под клауза 15.6 (корупционни или мошенически практики) няма и тя е неприложима. Досега нито една от извършените проверки от МОСВ и др. органи не е установила такива.

От „Хидросистеми” са изпратили до кмета, общинската администрация, надзора от „Ептиса” и МОСВ нотариално заверен отговор, в който се изразява несъгласие и възмущение от действията на Лечков и т.нар. Звено за управление на проекта към общината, с което от дружеството заявяват, че ще бранят с всички позволени законови средства своите интереси, регламентирани в договора.

Мартин Стефанов посочи членовете 323 и 147 от НК, като ключови за търсенето на отговорност от кмета Лечков и общината (чл.147 е за оклеветяване). На практика, според него, напъните им за нова процедура и нови изпълнители са трудно постижими.

Общината е нарушила много клаузи от договора най-вече с неиздаването на строителни разрешения. До февруари ремонтите течали в срок, но след това от 13 разрешения са издадени само 5.

Ако договорът бъде наистина прекратен, общината ще трябва да заплати около 5-6 млн. евро неустойки и други плащания. Тоест, около 5 на сто от стойността на проекта. От МОСВ изразили удивление от факта, че кметът е изпратил предизвестие за прекратяване. Там имало становище, че проектите по ИСПА в Кюстендил, Сливен и Бургас могат и трябва да бъдат завършени в удължения от ЕС едногодишен срок.

Най-фрапиращото, според Стефанов е, че се прекратява и договорът по Оперативна програма „Околна среда”, по който общината не е превела на „Хидросистеми” нито лев.

В понеделник от „Хидросистеми” ще заведат иск срещу общината и подготвят други процедури, за да защитят своите интереси.

 

 

 

 

 

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев