Община Сливен

Нова прогноза на "Галъп": Цачева води с 4,1 на сто пред Румен Радев

-------------------------------
03.11.2016 / 19:03

Цецка Цачева води сред кандидатите за президент към момента, сочи проучване на "Галъп", разпространено преди минути.

Сред онези, за които може да се очаква да гласуват на президентските избори, картината към този момент е следната:

 

Цецка Цачева 27,2%

Румен Радев 23,1%

Красимир Каракачанов 11,5%

Веселин Марешки 7,6%

Пламен Орешарски 7,3%

Трайчо Трайков 5,1%

Ивайло Калфин 4,9%

Татяна Дончева 2,7%

Други 4,9%

Не подкрепям никого 5,7%

 

Ето и коментарът на агенцията върху резултатите:

Близките дистанции между някои кандидати предполагат възможни размествания в структурата. Ситуацията е изключително динамична.

Данните са на база национално представително изследване чрез преки интервюта сред 820 пълнолетни респонденти в цялата страна в периода 24 – 31 октомври. Изследването е финансирано, възложено и проведено от „Галъп интернешънъл болкан“.

На база декларирана готовност за участие на изборите, може да се очаква активност от около 55% според списъците. Това обаче може да се промени, предвид внушението, че гласуването е задължително.

По всяка вероятност, изборите ще се решат на втори тур. Най-вероятно на него ще са Цецка Цачева и Румен Радев. От днешна гледна точка съотношението между тях на балотажа е 53 на 47% в полза на Радев. При евентуален балотаж Каракачанов – Цачева се очертава минимална преднина на Каракачанов от 51 на 49%. Това обаче са само и единствено хипотетични варианти на база заявени нагласи, които няма как да отчетат психологическата ситуация след първия тур, апелите на различни партийни лидери, поведението на различните електорати, както и влиянието на опцията „Не подкрепям никого“, която също ще фигурира на втори тур. От днешна дата обаче би било неприемливо да се правят по-детайлни калкулации.

Затова и данните няма как да имат ролята на прогноза. Същото важи и за референдума, където трудно може да се уловят евентуалните заръки на всяка една отделна партия към избирателите й - дали и как да гласуват на него. Заявената обща активност на референдума към момента доближава 45% спрямо списъците, но в референдумите до този момент реалната активност остава под заявената. Не е изключено да се премине прагът на задължителност, но е достатъчно онези, които се канят да гласуват с „не“ или електоратите на различни партии, да не участват в референдума, за да остане той под прага за задължителност.

Към края на октомври и началото на ноември онези, които се очаква да гласуват на референдума, декларират, че биха гласували – най-общо така - така:

Подкрепяте ли народните представители да с избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура: 82% биха гласували с „да“, 15% - с „не“, а 3% не биха отговорили.

Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите: 58% биха отговорили с „да“, 37% - с „не“, а 5% не биха отговорили.

Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори. 87% биха отговорили с „да“ на 11% с „не“, а 2% не биха отговорили.

Данните са на база национално представително изследване, чрез преки интервюта, сред 820 пълнолетни респонденти в цялата страна в периода 24 – 31 октомври. Изследването е финансирано, възложено и проведено от „Галъп интернешънъл“. Ползвани са открити и закрити въпроси. Максималното стандартно отклонение при 50%-ови дялове е ±3,5%. "ПИК"

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев