Община Сливен

50 световнозащитени и изчезващи видове костенурки се отглеждат на тайно място в Сливенския балкан

-------------------------------------
03.11.2016 / 12:23

В Сливенския балкан има специално място за отглеждането на спасени от хората костенурки – съобщиха от Природен парк „Сините камъни”. В него вече има 50-ина костенурки. Повечето от тях са били спасени от жестоко човешко отношение. Други пък са били намерени на неподходящи места и са ги донесли на специалистите в парка, за да ги заселят в естествена среда.

 

„Всички костенурки са световнозащитени и са изчезващи. На територията на „Сините камъни” има представители и на двата сухоземни вида” – заяви Красимир Цуцов, главен експерт по биорознообразието.

 

Единствените гръбначни, чийто скелет е отвън, се хранели със 100 вида растения, сред тях – глухарчета, живовляк, детелини. Въпреки забраната в закона, имало хора, които от колекционерски или други подбуди прибирали в дворовете си намерени в планината костенурки . И буквално ги убивали с грижите си, защото ги хранели с домати, марули и салата айсберг.

 

„А точно тези животни умират най-бавно, може да умират по една година, докато им дават домати и салати” – каза още Цуцов. За да ги предпазят от човешко посегателство, от парка са избрали тайното място, където заселват спасените костенурки. Надеждите са, че там те ще развият популация. "Труд"

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев