Община Сливен

Известният руски журналист Александър Невзоров: Руска нация и руски народ просто не съществуват!

------------------------------------
03.11.2016 / 09:25

Руският журналист Александър Невзоров твърди, че под думата "народ" трябва да се разбират хора, свободни в своите действия и изразяване, а в Русия тези група са малцинство.

Руски народ никога не е имало, а за руска нация не може да говорим в нито един период от историята на страната. Това твърди в интервю за "Бизнес Куриера", руският публицист Александър Невзоров, цитиран от gordonua.com.

"Няма руската нация. И аз казвам това, не защото съм някакъв русофоб. Аз не съм русофоб. За мен, националният въпрос просто не съществува. По-идиотско нещо от това да разделяш хората по националност, аз не зная. Както и всички тези граници, патриотизмът, това са едни от най-големите злини на човечеството ", казва публицистът.

Той обяснява, че когато става въпрос за една нация, ние трябва да говорим за продължителността на нейното съществуване.

"До средата на XVI век не би могло да има руски народ, тъй като Рус е била част от структурата на Ордата, и успява да се отърве от властта й чак, когато започва да се срива под тежестта на собствената си незначителност и икономическо безсилие. След това идва Петър, който унищожава всичко руско, автентично, национално, натрупано през вековете, като нещо напълно ненужно", продължава разсъжденията си Невзоров. По думите му именно при управлението на Петър I, Русия е преобразена в съвършено различна държава.

"До втората половина на XIX век 60-70% от населението на, така наречения руския народ, се намираше в робство на останалите 20-30%. И това е абсолютно робство, включително тогава можеше да бъдеш изнасилен и убит, по всяко време можеше да бъдеш откъснат от семейството, купен или продаден. И, прощавайте, нима това е народ? В един народ не може да има роби и господари. Под думата „народ“ се разбира хора, които са свободни в своите действия и изразяване, но

в Русия те са малцина, обобщава той.

Журналистът казва също, че този "народ" дълго време не е говорил на собствения си език, а героите от романа на Лев Толстой са се изразявали на френски език.

"А след това виждаме същите" хора " в продължение на няколко десетилетия зверски и жестоко да се самонаказват и убива сами себе си, отказвайки се с лека ръка от каквато й да е национална идентичност, претопявайки я в понятието "съветска“. Но е напълно непонятно как в него се вписва понятието народ и нация", казва в заключение Александър Невзоров. "Блиц"

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев