Община Сливен

Ивайло Калфин: Държавният глава трябва да е близо до хората и да чува гласа им

------------------------------------
02.11.2016 / 11:57

Президентът трябва да е близо до хората и да чува гласа им. Това заяви в ефира на радио „Фокус“ кандидатът за държавен глава на Коалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ“ Ивайло Калфин. „Аз бих направил президентската институция много по-активна и близка до проблемите на хората, много по-открита. Имаме различни идеи, например веднъж месечно държавният глава да работи от някои от регионите на страната. Имаме предложения и как да направим така, че идеите на хората да бъдат много по-чуваеми за президентската администрация. За целта предвиждаме стартирането на инициатива например, под надслов: „Какво щях да направя, ако бях президент“, чрез която ще събираме предложенията на хората за политики, които да провежда институцията“, посочи той.

 

Ивайло Калфин коментира и приоритетите пред външната политика на България. „Трябва да подобрим регионално сътрудничество. Това трябва да е сред основните приоритети на бъдещия държавен глава. Като президент бих иницирал създаване на „Б5“, група на петте балкански държави членки в ЕС, така че да излизаме с общи позиции по важните за страните ни въпроси и да противодействаме по-успешно на конфликтите в региона“, посочи още Калфин.

 

„Това е един регион, в който има изключително много конфликти. Всички те са междуетнически и между религиозни. Някой от тях са по-тихи, но някои прерастват в истинска война. Ние, за съжаление, сме в този регион, като България също традиционно има различни етноси и религии. Затова за нас е изключително важно да противодействаме на тези негативни тенденции. Един от начините за противодействие е точно активната външна политика. Когато ние със съседите не се гледаме под око и не се сърдим от време на време на изказвания на турския президент или някой македонски лидер, можем да търсим създаване на доверие“.

 

Според Ивайло Калфин друг приоритет на външната ни политика, по който той би работил изключително активно, е организирането на дипломатически совалки с цел подписване на споразумения за реадмисия на мигранти със страните им на произход. По думите му ако България направи подобни договорености с държави като Афганистан и започне да връща техните нелегално преминали границата ни граждани обратно, това ще доведе до значително намаляване на броя на желаещите да поемат към Европа и постепенно ще успокои процесите на миграция.

 

Във връзка с темата Калфин бе призован за коментар и по отношение на подписаната от евродепутатите на ДПС и БСП спорна евро резолюция, тълкувана от мнозина като явен опит за насърчаване на незаконната миграция. „Абсурдна е тази резолюция. Между другото, тя е минала с пет гласа и ако българските евродепутати от БСП и ДПС не бяха гласували за нея, тя нямаше да бъде факт. В тази резолюция се насърчава миграцията, казва се, че тя е решение на икономически проблеми, че е световна тенденция, която едва ли не трябва да се стимулира и насърчава. Изобщо, в контекста на днешните ни проблеми с мигрантите тя звучи абсолютно неадекватно. Защо всъщност са я гласували нашите евродепутати от БСП и ДПС? Аз всъщност така и не чух отговор от тях. В същото време госпожа Нинова се разграничава от това, което се случи с предизборни цели“, посочи той.

 

Пресцентър ПП АБВ

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев