Община Сливен

За 80 на сто от учениците в област Сливен българският не е майчин език

-------------------------------------
31.10.2016 / 12:48

Повече от 80 на сто от учениците в област Сливен са билингви - деца, за които българският език не е майчин. Това e съобщил пред Радио „Фокус”-Сливен началникът на Регионалното управление на образованието (РУО)-Сливен Бисерка Михалева.

Общо в областта се обучават над 2 000 ученици. Голяма част от двуезичните деца са от ромския етнос, и съвсем малка - от турския, както каракачани, арменци,евреи и др. Според Бисерка Михалева, проблемът е в това, че една част от учениците, предимно от ромски произход, тръгват на училище без да знаят български език. Обучението им в детските градини започва с изучаването на езика. Именно заради това, заяви Василева, е толкова важно децата да бъдат обхванати в предучилищното образование.

Сериозен проблем била и липсата на подкрепа от семейството към тези деца да посещават училище. Според началника на РУО по-добри резултати при децата - билингви ще има, ако прекарват повече време в училище.

Бисерка Михалева посочи като примери за добри практики опитите да се приобщят родителите, преподаване на уроци с различни игрови елементи, използването на електронни уроци , онагледяването им и др.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев