Община Сливен

Започват празничните изяви послучай Деня на будителите в Котел и Сливен

---------------
30.10.2016 / 17:11

Котел ще отбележи достойно Деня на народните будители. Честването ще започне днес, когато в читалище „Съгласие - Напредък 1870" "Йодлерклуб" - хор от Швейцария 11 и "Гайтеросн - състав испански гайди ще изнесат концерт.

 

На 31 октомври, понеделник от 11.45 часа ще бъде представена Фотоизпожба "Котел - традиции и съвременност", а в 13.30 часа е изложбата „Котлеискияг край през Първата световна война" в Исторически музей Котел. От 14 часа ще се проведе футболната среща между отборите на Котел и сборен отбор от общината. Двубоят ще се играе на Стадиона. В 17 часа на площад „Възраждане" е концертът на Цветелина.

 

Проявите на 1 ноември - Денят на будителите ще започнат с празнична света Литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Спивенски митрополит Йоаникий, в съслужение на свещеници от епархията в храм „Св.СВ. Петър и Павел". Тържественото заседание на Общински съвет Котел ще започне в 10 часа , а тържествената церемония ще се състои на площада в 11 часа. Половин час по-късно деца от Центъра за работа с деца ще изнесат музикална програма. В 11.45 часа ще бъде представена историческа възстановка на национално дружество „Традиция" и регионалните клубове от Шумен и Търговище.

 

Програмата продължава в 12.20 часа с концерт "а Национално училище за фолклорни изкуства "Филип Кутев", изложба „Котленци, оставили светла диря в историята", представяне на книгата „Българският ум, непрочетеният Г.С. Раковски". В 17.30 часа Драматичен театър Сливен ще представи „Епопея на забравените" от Иван Вазов в читалището.

Празничният ден ще завърши в 20 часа с празнични илюминации.

 

 

С различни инициативи в Сливен ще бъде отбелязан Денят на народните будители, съобщиха за Радио "Фокус" - Сливен организаторите. Днес от 17.30 часа в Залата на "НТС" ще се състои Празничен концерт на Клуб "Будители".

На 31 октомври в 17.00 часа във фоайето на зала "Зора" ще бъде открита документалната изложба "Гордостта на сливенските интелектуалци", посветена на 160 години читалищно дело, 145 години от рождението на Стефан Гидиков (1871–1944) и 1 ноември - Ден на народните будители. Издателство "Хермес" – Пловдив и Съюзът на народните читалища ще дарят книги на читалищата от региона по повод празника. В 18.00 часа е празничният концерт с участието на колективи при читалищата от Сливен и региона.

 

Учителският пенсионерски клуб "Будители"-Сливен организира празничен концерт по повод 1 ноември-Ден на народните будители. Хорът към клуба, с диригент Ганка Руснакова, изпълни възрожденски песни от Добри Чинтулов и авторски песни на сливенски творци. В програмата участва и младата народна певица Памела Денева-носител на престижни награди от фолклорни фестивали.

Поздравителни адреси изпратиха министърът на земеделието и храните Десислава Танева, кметът на Сливен Стефан Радев, Соня Келеведжиева- председател на Комисията по образование, наука, култура и вероизповедания в Общинския съвет. Официални гости на събитието бяха зам.-кметът по хуманитарни дейности Пепа Чиликова, началникът на РУО-Сливен д-р Бисерка Михалева и общинският съветник Керанка Стамова.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев