Община Сливен

Силен трус от 6,7 по Рихтер удари Италия, усетен е и в съседни страни

-------------------------------
30.10.2016 / 10:24

Силно земетресение разтърси Централна и Южна Италия тази сутрин след 7:30 ч.

По данни на Европейския сеизмологичен център трусът е с магнитуд от 6,7 по Рихтер. Според Италианския национален институт за геофизика и вулканология магнитудът е 6,1.

Епицентърът на труса е на 132 км североизточно от Рим и на 67 км източно от град Перуджа, който беше засегнат от природното бедствие на 26 октомври.

Дълбочината на земетресението е на 10 км. Трусът е усетен в столицата Рим и в Неапол, както и в някои съседни страни, сред които Хърватия и Словения.

 

Последвали са няколко силни вторични труса

Засега са поне осем на брой, а магнитудът им варира от 3,5 до 4,8 по Рихтер, показват данни на Европейския сеизмологичен център.

Италианската Гражданска защита извършва проверки на засегнатите региони.

В град Норча, провинция Перуджа пожарникари евакуираха монахини от църквата Св. Бенедикт. Емблематичната сграда е силно пострадала от труса.

На 26 октомври два труса от 5,4 и 5,6 по Рихтер бяха усетени в централните части на Апенините, в районите на градовете Перуджа и Мачерата, последвани от редица вторични трусове, които достигаха до 5 по Рихтер.

За щастие, няма загинали при инцидента, но няколко села в района бяха напълно разрушени. В Кампи ди Норча църквата "Сан Салваторе" се срути пред очите на десетки хора от малкото италианско градче.

Сеизмичната активност в Централна Италия не е прекъсвала от 24 август, когато земетресение взе живота на почти 300 италианци и нанесе многобройни разрушения. "Вести"

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев