Община Сливен

Кварталът от 116 декара военни имоти ще бъде наречен "Каймак Чалан", предлагат от Комисията по символика

-------------------------------
30.10.2016 / 10:15

Битката за връх Каймак-Чалан и загиналите в нея да бъдат почетени по подобаващ начин обмислят в Сливен.

В Комисията по символика на Общинския съвет вече е обсъдено предложение парк „Юнак“ в града да бъде преименуван в „Каймак-Чалан“.

Идеята не е била подкрепена от членовете на комисията с мотивите, че паркът е предназначен за спорт и отдих, а името му е утвърдено и преименуването няма да срещне подкрепа сред жителите на града.

Председателят на комисията адвокат Мария Григорова предлага името „Каймак-Чалан“ да бъде дадено на обособен квартал от 116 декара военни имоти в центъра на града, върнати от Министерството на отбраната на Община Сливен.

Парцелът няма име, а номер. На негова територия са разположени два от символите на бойната история на Сливен – паметникът на 6-ти Артилерийски полк и на 7-ми Конен полк „Орлето“.

Според Григорова, именуването ще бъде и символичен акт. Чрез присвояване името “Каймак-Чалан“ на квартала от бивши военни казарми, че се покаже, че жителите на Сливен помнят и тачат своята история и жертвите, дадени от сливенските военни поделения. Така едновременно ще се почете паметта на воините от 6-ти Артилерийски полк, 7-ми Конен полк „Орлето“ и 11-ти Сливенски пехотен полк, изнесъл на гърба си кървавото сражение за връх Каймак-Чалан.

В момента за битката напомнят малка паметна плоча на един от порталите на бивше военно поделение и малка улица в сливенски квартал. "Фокус"

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев