Община Сливен

Отвориха гроба на Христос за първи път от 500 години насам

------------------------------------
28.10.2016 / 11:15

Археолози свалиха каменната плоча на гроба на Исус Христос, който се намира в храма "Възкресение Христово" в Йерусалим, пише National Geographic.

Реставратори, работещи в църквата, разкриха каменното ложе, върху което е бил положен Исус Христос след разпъването му на кръста.

За първи път от векове насам учени разкриват гроба на Христос. Той е бил покрит с мраморна облицовка поне от 1555 г. насам, а вероятно и преди това.

 

"Мраморната покривка на гроба бе премахната и ние се изненадахме от количеството материал под нея", казва археологът Фредерик Хийбърт. "Научният анализ ще продължи дълго време, но най-сетне ще може да видим оригиналната скална повърхност, върху която според библейската история е било положено тялото на Исус Христос".

 

Според християнските предания след разпъването на Исус от римляните тялото му е било положено върху "погребално ложе", изсечено във варовикова пещера. Християните вярват, че Христос е възкръснал след смъртта си, а жените, които дошли да помажат тялото му три дни по-късно, не го открили.

 

Това погребално ложе понастоящем е заградено в малка структура, известна като едикула (от латински aedicule - "малка къща"“), която за последен път е била възстановявана през 1808-1810 г., след като е била увредена по време на пожар. Едикулата и вътрешната гробница в момента се реставрират от екип учени от Атинския национален технически университет под ръководството на професор Антониа Моропулу.

 

Разкриването на погребалното ложе дава на учените безпрецедентна възможност да изследват оригиналната повърхност на считаното за най-свято място за християните. Анализ на оригиналната скала може да им даде възможност да научат повече не само за оригиналната форма на погребалната камера, но също и как се е развивало мястото, откакто за първи път е било идентифицирано от Елена, майката на римския император Константин през 326 г. сл. Христа. "Днес бг"

 

 

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев