Община Сливен

Днес почитаме голяма светица! Осем красиви имена празнуват

------------------------------------
28.10.2016 / 08:15

На 28 октомври православната църква почита паметта на Света великомъченица Параскева от Икония. Св. Параскева (Петка) е особено обичана и почитана светица в много поместни православни църкви, в това число и у нас. На нея са посветени много храмове. Светиците, носещи това име, са три.Преподобната Параскева (Петка) Епиватска, позната у нас и като "Българска", живяла в X-XI век. Паметта й се чества на 14 октомври.

 

Преподобномъченицата Параскева Римлянка, живяла през II век и както апостолите проповядвала на езичниците дори в Рим, столицата на империята. Паметта й се честват на 26 юли.

 

На 28 октомври почитаме великомъченицата Параскева Иконийска, родом от Икония, Мала Азия, отдала живота си на милосърдие и проповед, посечена след много мъчения по време на гоненията при Диоклетиан през 303 година.

 

Параскева от Икония се родила в семейството на благочестиви родители, които я възпитавали с много любов и й разкривали истините на християнската вяра. Тя била още малко момиче, когато родителите й починали. Получила в наследство голямо богатство. Средствата от наследството си употребила за дрехи на голите, храна на гладните и подслон за странниците. Също така усилено разпространявала Словото Божие и навсякъде разказвала за неговото дело по света, с което успяла да събуди силна злоба у езичниците към себе си.

 

Решила да не се омъжва и да се посвети изцяло в служба на Бога и добруване към хората. За вярата Христова била изправена на съд и хвърлена в тъмница, в огън, но излязла невредима и била посечена с меч. На другия ден след блажената й кончина съдията внезапно загинал. Всички изтълкували ненадейната му смърт като Божие наказание заради светата девица.

 

Чудесата, на които хората станали свидетели, докато протичали мъченията на Света Параскева и нейното чудотворно оцеляване, ги вдъхновили да приемат християнството. Християните погребали с чест тленните останки на Великомъченица Параскева в нейния дом. Оттогава на всички, които посещават гроба й, се случват чудеса и изцеления от всякакви болести.

 

Честит имен ден на Параскева, Параскев, Параско, Параска, както и на Лъчезар, Лъчезара, Лъчко, Лъчиста!

 

Името Параскева идва от парескеви, което на гръцки означава петък – денят на кръстната смърт на Спасителя. Параскева олицетворява доброволните и животворни страдания на нашия господ Иисус Христос.

 

Името Лъчезар е със славянски корени и носи значението на думата „лъчезарен“ - „да излъчва зари“, лъч от светлина.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев