Община Сливен

Ивайло Калфин: Като президент ще работя за повишаване качеството на образованието, за достойни доходи и държава

-------------------------------------
27.10.2016 / 15:21

Като президент ще работя за повишаване на качеството на образованието, за достойни доходи и държава, която да е фактор в региона. Това заяви по време на среща с жители на гр. Видин кандидатът за държавен глава на Коалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ“ Ивайло Калфин. Според него президентската институция разполага с достатъчно инструменти, за да влияе позитивно на вътрешната и външна политика на България. „През последните години на практика страната ни бе обезличена, както във външнополитически, така и вътрешнополитически план. Погледнете например, официалните визити в чужбина на настоящия ни държавен глава. Погледнете и кой идва у нас. В периода 2006 -2009 г., когато бях външен министър, а и по време на мандата на господин Първанов като президент на страната, имахме няколко посещения на българския държавен глава във Вашингтон, едно на американския държавен глава у нас, серия визити на най-високо президентско и премиерско равнище между България и Русия . Последните няколко години няма такова нещо. Нито някой кани нашия президент, нито идва тук. В резултат България като собствена тежест изчезва от региона. Трябва да си върнем международния авторитет обратно. Това може да стане с активна политика на Балканите и в черноморския регион. На Балканите страната ни трябва да подеме инициатива за събиране в общ глас на представителите от ЕС в региона. Можем заедно петте държави членки от региона да поставяме въпросите в Европейския съюз. Трябва да търсим и сътрудничеството в Черно море“, заяви той.

 

„България няма регионална политика. В резултат цели огромни райони в страната изпадат в тежка демографска криза. Млади, инициативни хора, които са в трудоспособна възраст, отиват в чужбина или в други места в страната основно в 3-4 от по-големите ни градове. Европа има регионална политика и ние вземаме страшно много пари за това, но не правим такава. Така, че тема номер едно във вътрешнополитически план за България, са демографията и регионалните политики. И не става въпрос да пишем поредните планове или да говорим поредните празни приказки. Регионалната политика не значи един път или един мост над Дунав, а означава във всеки един регион да знаеш какво трябва да направиш, за да задържиш хората. Това, което е необходимо, са инвестиции, добри доходи, добро образование и качествено здравеопазване. За съжаление, държавата е пасивна. Чакаме едва ли не сами да дойдат инвеститори. Тези въпроси могат да се поставят от двама души в държавата: от премиер и президент“, категоричен бе още Ивайло Калфин.

 

„Освен с демографската политика, президентът може да се ангажира с работа за повишаване на доходите. Въпреки, че някои може да кажат, че това е задача, за чието разрешаване той не разполага с преки правомощия“, заяви Ивайло Калфин. Той бе категоричен , че държавният глава може да инициира дебат по този и други важни за обществото въпроси, с което да ускори процеса на положителните промени. „Доходите имат пряко отношение към бедността, а кои са според данните от проучванията основните социални групи в които има хора, чиито доходи не достигат за да водят нормален живот. Това са възрастните хора, особено самотните възрастни хора, това за съжаление са и младите семейства, които гледат своето потомство и за съжаление безработните. За всяка една от тези групи хора трябва да има целенасочена политика за преодоляване на техните проблеми. Тази политика е свързана с мерки, които различни институции трябва да вземат. Затова някъде трябва да има център, който да провокира обществената дискусия по въпроса, да дава хоризонти за развитие и постигане на решения. Тази роля може да се играе от президентската институция“.

 

Друга изключително важна за България тема, според Калфин, е образованието. „Ние имаме огромен проблем в България. Половината от безработните са и неграмотни. Не могат да си напишат дори и името. Тези хора е много трудно да се включат в каквато и да било обществена дейност. И тук отново ставаме свидетели на поредната абсурдна мярка на Меглена Кунева да дава стипендии на ромски деца за добър успех. Недопустимо е в демократична държава като нашата да караш някой да се пише ром, за да получи социална услуга или стипендия. Недопустимо е. Това са тези същите идеи, които сблъскват етноси, религии и се прави опит да се разпространяват от Близкия изток до Балканите. Има и друга идея да се учат по-добре. От ранна възраст да посещават детски градини“.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев