Община Сливен

В петък Сливенския драматичен театър ще представи премиерата "Едип"

-------------------------------------
27.10.2016 / 12:26

Това е едно представление, което се гледа на един дъх, въпреки. Въпреки тежката старогръцка трагедия, която разказва, въпреки сложните човешки и философски проблеми, които поставя, въпреки сложната плетеница от препратки към минало, настояще и бъдеще. С „Едип“ на сливенския драматичен театър режисьорката Биляна Петрова не само отваря прозорец към историята за Едип цар, разказана от Софокъл преди 2500 години, но с текстовете на Дюренмат по тази велика антична драма прави театралния разказ по-близък до съвременния човек и той има шанса да го прочете на разбиреам език. И не само да прочете, но да преживее емоционално страданието на Едип от трагическата му вина, трънливия път на героя към предопределената от боговете съдба, който всъщност е път към мъдростта и духовното провиждане.

Основният образ в представлението е властникът, както основна тема – властта, с всичките им прераждания и преображения. Трудният въпросът за Биляна Петрова е: дали си узурпатор на властта, която искаш на всяка цена, или получаваш тази власт по по призвание? Разрушителната стихия на Едип вижда слепецът Тирезий, който, като носител на мъдростта и говорител на истината, в съвременен план се тълкува като духовният водач на нацията. Точно от Терезиевци, според създателите на представлението, имаме неистова нужда днес.

Образа на необуздания и разкъсван от противоречия Едип градира неуморно и развълнувано актьорът Ивайло Гандев. С един вътрешен драматизъм колежката му Таня Йоргова представя мълчаливото страдание на неговата майка и съпруга Йокаста. Образа на слепия Тирезий изпълва със дълбок смисъл Димитър Марков. Гостуващата актриса Сабина Коен вдъхва мистичен живот на съня и фантазното видение на пророчцата Пития, вещаещо тежки изпитания и страдания. Едновременно медия и коментатор, актрисата Николина Велчева прави хармонична препратка от древната драма към съвременния век, с очарователно намигане. Завърналия се в трупата на Сливенския театър Димитър Костадинов претворява един безцеремонен Креон, брат на Йокаста и следващ тиранин и владетел на Тива. Сценографията на художничката Елица Андреева създава пестеливи и натоварени със смисъл знаци в трагическата фабула. Актьорският екип си подава умело топката от ръка в ръка и влиза от сцена в сцена заразително, за да разгърне театралния разказ в избраната посока и изгради своя прочит на Софокъл до кулминацията и после, с истински художествен устрем, до един впечатляващ финал.

Това е представление, което не просто разказва една стара история. Едип е представление, което вълнува, разтърсва и праща актуални послания към зрителя и християнския морал на новия човек, в които за греха има покаяние, за престъплението – наказание, а за човека – освен карма, и право на избор.

Премиерата е в петък вечер, в драматичния театър, камерна зала „Слави Шкаров“.

Още снимки от новината

-------------------------------------

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев