Община Сливен

В Сливен ще се проведе Осмия фестивал на църковната музика „Николай Трендафилов Сливенец”

------------------------------------
27.10.2016 / 10:16

На 29 октомври (събота) от 18 ч. и на 30 октомври (неделя) от 11 ч. в църквата „Св. Богородица” ще се проведе Осмият фестивал на източноправославната църковна музика „Николай Трендафилов Сливенец”.

Патронът на фестивала е направил епохална крачка в българската църковно-певческа практика, като издал в средата на XIX век първите църковно-певчески сборници с песнопения на църковнославянски език, които заменят използвания дотогава в богослужението старогръцки език, наложен от гръцкото духовенство, настанило се в България по време на турското робство и унищожило богослужебните ни книги.

Фестивалът ще бъде открит на 29 октомври (събота) в 18 ч. от Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий. Пръв ще пее хорът-домакин „Добри Чинтулов” при читалище „Зора 1860” под диригентството на академик протопсалт Методий Григоров. След него ще се изяви хор „Христина Морфова” при столичното читалище „Д-р Петър Берон 1926” с диригент Таня Никлева-Владева. Вечерният концерт ще бъде закрит от камерния смесен хор „Гаудеамус” при Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив с диригент доцент Весела Гелева.

В неделя (30 октомври) от 11 ч. ще се представи Православният хор към Българската православна църква в Берлин (Германия) с диригент Боряна Черети–Величкова. Хорът е съставен от българи, руснаци, украинци, германци и др. Последен на концертния подиум ще застане Софийският камерен хор „Васил Арнаудов” с диригент професор Теодора Павлович.

Както се вижда в тазгодишния фестивал ще участват изтъкнати и силни хорове. Съгласно статута на фестивала в репертоара на всеки хор е включена новонаписана църковно-хорова творба на съвременен български език. На проявата ще присъстват авторите на тези творби – композиторите Стоян Бабеков и свещ. Александър Лашков, както и музиковедката Мануела Манчева от БНР. Вход – свободен.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев