Община Сливен

Изложбата „Един завет! „На родний край пазете си земите” беше открита в Първата държавна текстилна фабрика

------------------------------------
25.10.2016 / 11:30

На 24.10.2016 г. в Първата държавна текстилна фабрика беше открита изложбата „Един завет! „На родний край пазете си земите”, посветена на участието на сливенските 11-ти пехотен, 7-ми конен и 6-ти артилерийски полкове в Първата световна война 1915-1918 година.

 

Официални гости на откриването бяха областният управител Татяна Петкова, заместник-кметът Стефан Кондузов, народният представител Иван Славов, много граждани и ученици.

 

Автори на експозицията са Веселина Янакиева, Росица Георгиева и Мария Кирова – специалисти в Регионалния исторически музей – Сливен, а голяма част от финансирането е осигурена от Министерството на културата и спомоществователи. Държавен архив – Сливен е съорганизатор като са показани и оригинали на снимки и документи за войната. Съорганизатор е и в.ф.22 220.

 

Директорът на РИМ – Сливен Николай Сираков и Веселина Янакиева разказаха за изложбата. Тя съдържа общо 22 табла, както и витрини с оригинални снимки, вещи и документи, свързани с военните действия на сливенските полкове. Тук може да се види информация за четирите договора и спогодби, които страната ни сключва при влизането си във войната. Показани са снимки на командирите на трите армии, сформирани за участие във войната, като Главнокомандващият Действащата армия ген. Никола Жеков е от Сливен. В хронологичен ред в изложбата се отразяват основните моменти от мобилизацията на военните сливенски формирования и техният боен път, показани са моменти от най-тежките сражения на Македонския фронт. Акцент е Манифестът на цар Фердинанд І към българския народ за обявяване на войната. В изложбата е отразена още ситуацията в града по време на войната, работата на военно-полевите болници, на лекарите и медицинските сестри.

 

Почитта си към загиналите във войните за национално обединение признателните сливенци са изразили чрез изграждането на паметника на 7-ми конен полк „Орлето”, паметника на 6-ти артилерийски полк, паметника, посветен на боевете при Каймакчалан в двора на казармите на 11-ти пехотен Сливенски полк и много други войнишки паметници.

 

Военният духов оркестър към ДНА изпълни за първи път от 80 г. марша на 11-ти пехотен Сливенски полк, който е издирен от служителите на РИМ-Сливен.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев