Община Сливен

Георги Марков: 60 години от унгарското въстание срещу комунизма и съветските танкове

------------------------------------
23.10.2016 / 20:08

На 23 октомври 1956 г. унгарците започват всенародно въстание срещу комунизма и съветската окупация, което по мащаб ще остане без аналог в социалистическия лагер. На тази дата в 15 часа под красивия мост „Ержебет“ пред паметника на Шандор Петьофи се събират студенти и техни преподаватели със 16 искания за реформи, издигнати са лозунги „Ruszkik,haza!“ /“Руснаци, отивайте си вкъщи!“/. Сърпът и чукът са изрязани от националния флаг. Младежите тръгват към паметника на Бем - национален герой от полски произход, борил се на страната на Унгария в революцията 1848-49г. Събират се вече около 300 хиляди души- студенти, преподаватели, работници и войници. Шествието тръгва към парламента. Те искат премахване на червената звезда от сградата на уникалният парламент и правителство на чело с рефоматорът Имре Надь. Голяма група студенти щурмува Националното радио, след отказа да им бъде прочетена декларацията. Стига се до сблъсък със силите на реда, падат първите убити. Това възпламенява страната- хората масово разбиват военни складове и превземат полицейски участъци, въоръжавайки се. Войници преминават на страната на въстанниците.

 

На 24 октомври в Будапеща са въведени 290 съветски танкове, 120 бронетранспортьори и 6000 съветски войници. Посрещани са с коктейли „Молотов” и дъжд от куршуми. В унгарската столица пристигат съветските величия Суслов и Микоян. Въстанието обхваща цялата страна и се радикализира. Превзет е Градският комитет на партията в Будапеща и много комунистически активисти и офицери от Държавна сигурност са убити и обесени. На 27 октомври съветската армия временно отстъпва. На 1 ноември Имре Надь слага край на еднопартийната система, страната провъзгласява неутралитет и напускане на Варшавския договор. На на 4 ноември 100 000 съветските войниции нахлуват мощно в Унгария. Започва неравна борба, загиват много граждани. Янош Кадар обявява просъветско правителство. Съпротивата продължава до 10 ноември 1956 г.

 

ООН, САЩ и Запада предават въстанието. „Дръжте се, идваме!“- тръбят западните радиостанции, но така и не идват... Имре Надь се скрива в посолството на Югославия, но е предаден и отведен от КГБ в Румъния, а по-късно върнат и екзекутиран на 16 юни 1958г. Кардиналът Миндсенти, благословил революцията, се спасява в Американската легация. Над 2600 загинали, 20 000 ранени и 350 души екзекутирани е тъжната равносметка. Над 200 000 унгарци напускат страната.

 

Юни 1989г. Имре Надь е реабилитиран, а тленните му останки поставени на поклонение на Площада на героите. Стотици хиляди присъстват, а студентът Виктор Орбан призовава от трибуната, съветските войски да напуснат страната. Отворена е границата с Австрия и хиляди туристи от ГДР, неискащи да се върнат в страната минават на Запад. Пада първата тухла от Берлинската стена. 23 октомври става национален празник на маджарите. Днес, на 60-та годишнина от революцията булевардите са осеяни с огромни фотоси на много убити непълнолетни в неравната борба. Особено вълнуваща е снимката на Ерика Селеш /1941-56/ със шмайзер, сражавайки се срещу съветските танкове с думите: „ Да живее унгарската свобода, да живее родината!“.

 

Дойде и новината, че по искане на Главния прокурор, Върховният съд на Унгария символично е отменил смъртната присъда на Имре Надь. На 23 октомври тази година в 15 часа, хиляди унгарци ще дойдат пред парламента за да чуят словата на премиера Виктор Орбан и полския президент Анджей Дуда да почетат паметта на загиналите герои.

 

Дълбок поклон унгарци!

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев