Община Сливен

Певци ,танцьори и музиканти от Ансамбъла в Сливен призоваха премиера за помощ

сссс
22.10.2016 / 14:31

Ансамбъл за народни песни и танци „Сливен“ поиска финансова подкрепа от министър-председателя Бойко Борисов.

Исканията си към държавата танцьорите представиха по време на Дванадесетото Национално изложение по животновъдство, предаде репортер на Радио „Фокус”-Сливен. „Народ без традиции и народ без култура е като дърво без корен. Да запазим ансамбъл „Сливен“!“ бе изписано на транспарант, който носеха танцьорите. В писмо до премиера танцьорите настояват бюджетът и щатът на ансамбъла да бъдат запазени. Заради тежкото финансово състояние на Община Сливен и предприетите мерки за намаляване на разходите издръжката на танцовия колектив бе намалена наполовина, а това води и до съкращения.

До сега не е постъпил и отговор на искането на Община Сливен, държавата да поеме финансиране на 10 щатни бройки, съобщи ръководителят на ансамбъла Магдалена Луканова. Според нея, ансамбълът може да се издържа с бюджета, отпускан и досега. Годишната издръжка на танцьори и оркестър е биба 475 303 лв., а през 2015 даже са реализирани икономии от близо 39 000 лв. Луканова поясни, че се предприемат и мерки за осигуряване на допълнителни средства извън бюджетните чрез концерти и участие.

сИменно затова било важно, ансамбълът да се запази в пълен състав. В момента 45 души са членове на състава – танцьори, музиканти и помощен персонал. Ансамбълът е създаден през 1959 година, а през 1977 година получава статут на професионален.

Людмила ЙОРГОВА

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев