Община Сливен

Министър Танева на 12-тото Национално изложение по животновъдство: Всички сектори на земеделието бележат ръст

------------------------------------
22.10.2016 / 14:27

Отчита се ръст във всички отрасли на земеделието, съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева на XIІ - то Национално изложение по животновъдство, което се провежда на пазара за животни до Сливенските минерални бани.

 

Тя допълни, че годината ще завърши с рекорден добив на пшеница.

 

„Исторически, рекорден добив на пшеница тази година - 5,6 млн лв, 1% повече използвани земеделски площи, заявени за подпомагане. Над два пъти ръст в сектор „зеленчукопроизводство", ръст в трайни насаждения, над 50 на сто са повече площите, с трайни насаждения, заявени за подкрепа", обяви земеделския министър.

 

Тя добави още, че независимо от най-голямата ценова криза секторът „животновъдство" също бележи ръст. Отчита се и ръст в направленията от различни породи и видове животни под селекционен контрол, и овце и говеда. Заявените овце за подпомагане са нараснали с 13%, а говедата с 18 на сто.

 

Увеличава се и броят на фермите, информира министър Танева. По думите й в единственото направление, в което няма отчетен ръст - 5% спад е на говедата, които са млечни и не са под селекционен контрол.

 

„Това не следва да ни притеснява, напротив посоката на развитие трябва бъде в мерки под селекционен контрол, защото са по-високо продуктивни животните" , коментира земеделският министър.

Секторът с обратна тенденция е „тютюн". Част от тютюнопроизводителите са се преорентирали в други земеделски дейности.

 

„Трябва да се търси растеж на тези сектори, които имат пазарна перспектива и там все още процеса на преструктуриране на стопанствата не е приключил", каза още Десислава Танева.

 

В този сектор предстои да се подобри и сортовата структура на отглежданите тютюни, за да се увеличи отново добивът и да се стигнат пазарни нива на цените, които удовлетворяват изкупвачите.

Министърът на земеделието и харните Десислава Танева откри Национално изложение по животновъдство, на което се представят над 550 селскостопански животни от цялата страна, демонстриращи богатото биологичното разнообразие и достиженията на селекцията, провеждана от развъдните организации в областта на говедовъдството, овцевъдството, козевъдството, и коневъдството. /фокус/

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев