Община Сливен

Ивайло Калфин: Знам и мога да върна авторитета на Президентската институция

-------------------------------
21.10.2016 / 15:30

Кандидатът за президент от Коалиция "Калфин Президент" бе на посещение и в Благоевград, за да се срещне със симпатизантите си от областния център. Репортер на struma.com прекъсна дружеската му среща на кафе със съпартийци, коалиционни партньори и приятели, за да отговори на няколко въпроса. Калфин бе придружаван от лидера на АБВ в Благоевград Владимир Елезов, лидера на ПП "Партия на зелените" Андон Тодоров и членове на коалицията, издигнала го за президент на България.

 

1. Г-н Калфин, коя бе личната Ви мотивация да се включите в предизборната кампания?

 

- Искам да видя президента на Република България по различен начин. Имал съм възможност да работя и общувам много с държавни, правителствени глави. Не се чувствам добре от това, че България не е представена добре навън, че нямаме авторитетната президентска институция. Имам самочувствието, че познавам и президентската институция, изпълнителната власт, и законодателната власт. В Европейския Парламент съм работил също. Заедно с проф. Халачев, който е и единственият представител на средите на българското образование и култура в тази кампания, мисля че от гледна точка на подготовка и компетентност имаме основание да поискаме вота на българските избиратели.

 

2. Какъв президент ще бъде Ивайло Калфин?

 

- Активен. За мен това не е церемониална институция. Аз самият съм активен човек и навсякъде, където съм работил, съм търсил да има промени. Никога не съм управлявал, заради самото управление в дадено ведомство. Държавният глава трябва да бъде близко до хората, той трябва да поставя въпросите, които ги интересуват. Той трябва да бъде авторитетен в международен план, за да може страната ни да си върне това място, което и се полага като авторитет.

 

3. Вашият коментар за кризата с бежанците?

 

- Кризата с бежанците е една дълга тема, свързана с грешна политика на Европейския съюз. Можем да го кажем до толкова, до колкото и ние участваме в тези решения. И чак в последно време ЕС започва да намира правилната посока, за мен този вид въпрос се решава външно-политически. 80% от бежанците в България не са от Сирия и Ирак, те трябва да бъдат върнати по домовете им. Това означава външно-политическа активност, която да осигури това нещо.

 

4. Как ще коментирате казуса Бокова-Кристалина Георгиева?

 

- Унизителен за държавата, която постави България в смешна ситуация сред 200-те членки на ООН. Там има и големи и малки страни, богати, бедни, но да станеш за смях действително е страшно унизително. Това българското правителство не трябваше да го причинява.

 

5. Какво е първото нещо, което ще направите като влезете в Президентството? Кои грешки ще поправите?

 

- Аз ще създам такава структура на президентската организация, която да бъде максимално отворена и да включва максимално лесен достъп и на гражданите, на неправителствените организации и разбира се на институциите. По отношение на темите, мисля че темата свързана с бежанците е най-важна. Както и теми, които са близки до българските граждани и по които президентът трябва да бъде активен-политиката на доходите, демографската политика, образованието, качеството на образованието, отпадането на много от децата от училище и какво трябва да се направи. Различна структура на българската икономика. Аз съм ангажиран отдавна и в каузи, примерно със защита на равните възможности, на борбата с домашното насилие и т. н. Така че ще се постарая президентската институция да се изпълни със съдържание във всичките области.

 

Защо българите трябва да гласуват за Вас?

 

- Защото ми се иска първо българите активно да участват във всеки избор и сами да си избират държавния глава, а не някой друг да им го избира, както и другите институции. Освен това сме 21 души на „политическия пазар“, за съжаление кандидат-президентската кампания е много къса в България и основните ми конкуренти бягат от дебати. Видяхме един дебат, който беше много любезен между тях, не сблъскаха на практика тези и идеи. Лошото е, че не интервю за работа човек да отиде го питат какво му е мнението, как би се държал. От гражданите се очаква те сами да направят своята преценка и аз съм убеден в разума на българския избирател. Ако оценяват компетентност, професионализъм и достойнство. През последните 20 години работя и съм пред очите на хората и мисля, че имам много добри шансове.

 

7. Какво трябва да знаят хората за Ивайло Калфин, човекът и президент?

 

- Аз вече не зная какво не знаят хората за Ивайло Калфин в политиката. Работил съм на много места и не се притеснявам отново да се явя на изброи. Никога не съм подвеждал, не съм поемал ангажимент, който не мога да изпълня, защитавал съм тезите си и затова съм си плащал политическата цена. Не робувам на началници-вътрешни или външни, нито на партийни директиви и повели.

 

Това, което не знаят е по-скоро свързано с личния ми живот, което също в рамките на възможното се опитвам да не го слагам на политическото стъргало. Имам една дъщеря, тя е студентка, първи курс в момента. Със съпругата ми съм женен от 23 години вече, така че семейството ми действително е важната ми опора, която не е от най-публичната част на моята работа.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев