Община Сливен

В " Арт център Седем" се състоя среща - дебат с ученици на тема "Ако бях кмет"

сн. "Сл. нюз"
21.10.2016 / 15:32

Близо 30 ученици и младежи от Сливен участваха в младежката среща-дебати „Ако бях кмет”, която се проведе снощи в Арт-център „Седем”. Срещата бе по инициатива на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”, с подкрепата на Младежка банка, и бе част от програмата на общината за отбелязване празника на града Димитровден.

 

В дискусията взеха участие ученици от ГПЗЕ „Захарий Стоянов”, ПМГ „Добри Чинтулов”, ХГ „Дамян Дамянов” и СПГСГ „Арх. Георги Козаров”. В началото на дебатите всеки от тях заяви какви ще бъдат приоритетите му, ако един ден стане кмет и поеме управлението на града. Младите хора бяха категорични, че Сливен трябва да има добра инфраструктура и организация на движението, да бъде по-чист град, с по-добро осветление, повече зелени площи и паркове. Сред останалите приоритети на младежите бяха: по-ниски данъци, по-малко работни места в администрацията, повече инвестиции в местната икономика, повече висши учебни заведения, повече места за развлечение и туристически атракции, борба срещу разпространението на наркотици, създаване на младежка заетост, изграждане на домове за сираци, осигуряване на стипендии за учениците, повече млади учители в училищата, изграждане на велоалеи и др.

Младите хора участваха и в няколко интересни игри, по време на които бяха разделени в два отбора. В първата игра всеки отбор трябваше да направи кукла на кмета от различни материали. Първата група младежи кръсти своя кмет Ангел Офисион и обясни, че той се нарича така, защото ще бъде отговорен човек. Куклата имаше големи и здрави ръце – символ на желанието на кмета да носи голямата отговорност по управлението на града. Втората група младежи нарече своя кмет Чудомир, защото ще прави чудеса за града и ще носи мир на хората. Тази кукла бе със здрави и големи крака – за да има кметът здрава основа, на която да стъпва всеки ден по време на мандата си. Куклата бе облечена добре, а младежите обясниха, че това символизира желанието на кмета да има топлина в града. Върху дрехите на куклата имаше листчета с вицове, символизиращи чувството за хумор на градоначалника.

 

В друга игра двата отбора трябваше да си изберат кандидат-кмет, който да представи своите приоритети в управлението и да обясни как ще направи така, че хората на Сливен да се усмихват повече. Кандидат-кметът на първа група бе Елеонора от Езиковата гимназия. Тя открои няколко приоритета за интегриране на усмивката, като повече концерти, раздаване на флайери с усмивки, дни за безплатни посещения на музеи и галерии, места за развлечения за работещите, където те ще могат да танцуват, пеят или рисуват, раздаване на безплатни лакомства, изграждане на стена за щастливи мисли, осигуряването на музикални звънци в училищата и радио в междучасията и др.

 

Кандидат-кметът на втората група младежи бе Йоан, бивш възпитаник на Езиковата гимназия и настоящ студент в София. Той заяви, че ще работи за повече култура, за организирането на нови фестивали и много концерти в града. Сред останалите му цели бяха организирането на конкурси в училищата на различни теми, с цел учениците да изработват интересни предмети, които после да бъдат показвани из града, раздаване на безплатни напитки за хората, изграждането на зоопарк в Сливен. „Имам идея да пусна катерички из целия град”, каза още кандидат-кметът на втора група.

 

След това се проведоха избори, в които краен победител бе Елеонора. Тя получи от организаторите статуетка на герба на Сливен.

 

Младежката среща-дебати „Ако бях кмет” се проведе по проект, финансиран от Младежка банка Сливен, с помощта на Фондация „Работилница за граждански инициативи” и подкрепата на Фондация „Чарлз Стюарт Мот”. "Сл. нюз"

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев