Община Сливен

В Сливен се изгражда площадка за рециклиране на строителни отпадъци и пункт за събиране на такива от домакинствата

-------------------------------
20.10.2016 / 14:44

Площадка за разделно събиране и третиране на строителни отпадъци ще бъде изградена край Сливен, съобщи Николай Бакърджиев, началник отдел „Екология" в Общината. Издадено е строителното разрешение за изграждане на площадката, приключени са и необходимите процедури. Фирмата-стопанин има всички разрешителни документи, съгласувани с РИОСВ Стара Загора и лицензи, не само за сепариране, но и за транспортиране на строителни отпадъци.

„Това е една от добрите придобивки за общината, тъй като по Закона за управление на отпадъците всяка община трябва да има такава площадка за строителни отпадъци. И по всяка вероятност ще се сключват Споразумения с частни инвеститори. Така общините ще бъдат облекчени финансово", каза още Николай Бакърджиев.

 

Нерегламентирано сметище от земни маси и строителни отпадъци е установено в местността „Рамануша". До края на годината незаконното сметище ще бъде почистено, увери Бакърджиев. Той призова гражданите да подават сигнали за нарушения на тел. 044/ 611 263. Според Наредбата за управление на отпадъците максималната глоба за нарушителите е 2000 лв.

 

Община Сливен и „БалБок Инженеринг“ АД организират мобилен събирателен пункт за безвъзмездно приемане на опасни отпадъци от домакинствата и последващото им третиране. Пунктът ще е разположен в кв. „Българка”, паркинг западно от хипермаркет „Кауфланд“ (до „Битака“) и ще е отворен на 24 и 25 октомври 2016 г. от 10:00 до 16:00 часа.

 

Основни групи опасни отпадъци, образувани в домакинствата са живак и живакосъдържащи уреди - живачни термометри и ампули, прекъсвачи, живак (с изключение на луминесцентни лампи); лакове и бояджийски материали - бои, лакове, разредители и разтворители за боя, терпентин и др; домакински препарати и химикали - почистващи препарати, белина, дезинфектанти, дезодоранти, киселини, основи, реактиви и др.; мастила и замърсени опаковки - опаковки, съдържащи опасни вещества; негодни препарати за растителна защита – пестициди; фармацевтични продукти - лекарства с изтекъл срок на годност.

 

Включването на отпадъци с опасни свойства в общия поток битови отпадъци влияе отрицателно върху здравето на хората, замърсява околната среда и нарушава нормалната експлоатация на депата за отпадъци.

 

Ако на опаковките има СИМВОЛИ ЗА ОПАСНОСТ след употреба отделете опаковките заедно с остатъка от продукта. Предайте ги в мобилния събирателен пункт на „БалБок Инженеринг“ AД на обявената дата за кампания през есенния сезони.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев