Община Сливен

На 94 години почина почетният гражданин на Котел - Стефан Шиваров

------------------------------------
20.10.2016 / 09:37

На 19.10.2016 г., след кратко боледуване на 94 г. почина почетния гражданин на град Котел – Стефан Шиваров.

Роден през 1922 г. в Котел, завършва гимназия в родния си град. Съвсем млад взема участие в I-та и II-та фази на Отечествената война. Познава трудностите и несгодите й, но и опияняващото чувство за изпълнен дълг, възторга от победите, с които се създава история.

През 1945 г. записва Юридическия факултет в СУ „Климент Охридски”. Пет години по-късно има възможност да продължи образованието си. Заминава за Ленинград и Киев, където вече и професионално се свързва със своята любов – историята, записвайки Историческия факултет.

Нови обстоятелства – предложение за работа в Министерството на външните работи в София – му налагат завръщане в родината. Нищо не успява обаче да скъса връзката му с историята. Той завършва задочно Историческия факултет на СУ през 1955 г. Завръща се в Котел и до ден днешен, далеч след пенсионирането си, продължава да работи, да милее, да отдава сърцето и труда на перото си на своя роден край.

Стефан Шиваров е единственият местен историк, който разработва самостоятелна глава в останалия неиздаден труд „История на Котел”, в който участва авторски колектив от шест научни светила. Поверен му е разделът „Котел между двете световни войни /1918-1944/”.

На тържествено заседание през 2012 година, Общинският съвет удостои Таня Гайтанджиева, Стефан Шиваров и Михаил Колибаров със званието „Почетен гражданин на Котел”. Те получиха признание за обществената си дейност на 1 ноември – Ден на народните будители и празник на града ни.

Заслуженото признание, което получиха Таня Гайтанджиева, Стефан Шиваров и Михаил Колибаров е резултат от голямата им любов към Котел и приносът им за неговото настояще и бъдеще. Поклон пред светлата им памет. "Котел нюз"

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев