Община Сливен

ТВ - дебатът Цецка Цачева – ген. Румен Радев, кой какво каза

------------------------------------
20.10.2016 / 09:17

Кандидат-президентът на ГЕРБ Цецка Цачева и на БСП – ген. Румен Радев, излизат в първи голям телевизионен сблъсък в студиото на БТВ. Претендентът от БСП дойде първи в студиото, а Цачева бе посрещната от ентусиазирани поддръжници.

Държавният глава трябва да се ръководи от националния интерес, смята Цецка Цачева, а той се състои в образована и просперираща нация. Обеща, че ще се ръководи държавата в про-западна посока, ако бъде избрана.

Промяната е неизбежна, заяви генерал Радев, според него президентът не е церемониал-майстор. Той трябва да обединява, не да разделя. За него първи приоритет е сигурността, втори – балансирана и независима външна политика, трети – социален филтър на законите, ощетяващи гражданите.

Госпожа Цачева не помни да се е срещала лично с генерал Радев, а той от своя страна си я спомня от среща на парламентарна комисия с добро.

 

За националната сигурност

Не бива да се правят компормиси с националната сигурност, която гарантира сигурността на нашите граждани. Но нашата ограда е и ограда за защитата на всички европейски граждани, смята Цачева. Тя призна, че не сме цел за мигрантите.

Не трябва да се правят компромиси с хората, които работят със сигурността. Дълги години политическата върхушка се отнасяше с пренебрежение с проблемите на националната сигурност, контрира генерал Радев. Той не вижда драконовските мерки, които трябва да пресекат миграцията.

Това, че има европейска помощ, е прекрасно, това, че премиерът организира фотосесии по границата, е прекрасно, но единствено тази със Сърбия е защитена, смята той.

Цачева смята, че националният интерес е пред отделните права що се отнася до експулсацията на 7 турски граждани.

Радев смята, че никой не бърза толкова много като България да връща обвинените гюленисти, според него имаме зависимост от Ердоган.

 

Външна политика

Аз съм готова да бъда президент на България, а това включва и главнокомандващ на българската армия, заяви Цачева.

Генерал Радев призова Цачева за разграничава въоръжените сили и българската армия, които са различни структури. Според него президентът трябва да е категорично дипломат.

Той каза, че еврофилията не означава непременно русофобия, но със сигурност България принадлежи към ЕС. Според него България трябва да преразгледа начина, по който участва в НАТО и в ЕС, да бъде по-активна, а не само с декларациите.

Балансирана външна политика, президентът трябва да бъде гарант за модернизирането на армията. Ориентацията спрямо друг съюз е недопустима, смята Цачева. Тя иска отмяна на санкциите срещу Русия.

Радев смята, че трябва да преследваме нашия икономически интерес. Отмяната на санкциите трябва да стане с активна и последователна политика в рамките на ЕС.

Крим де юре е украински, де факто – над него се вее руски флаг, народът трябва да реши, смята Радев.

Според Цачева, намесата на Русия в Крим противоречи на много международни спогодби, сключени след Втората световна война.

 

Правомощията на президентската институция

И двамата се обявиха против увеличаването на правомощията на президента и президентската република.

Радев признава, че е амбициран да е обединител на нацията и не се интересува от централите на партиите по време на кампанията.

А Цачева се стреми към гласовете на всички партии и граждани.

Кандидатът на ГЕРБ смята, че Росен Плевнелиев се е справил добре и е работил в трудни времена.

Генералът смята, че според него президентът Плевнелиев с облекчение ще напусне поста.

Двамата размениха остри реплики във връзка с цитата от Бърнард Шоу: Ако на 20 години не си социалист, ти нямаш сърце, ако на 40 години обаче продължаваш да бъдеш социалист, ти нямаш мозък“.

И двамата не съжаляват за нищо от миналото си, членството на Цачева в БКП тя определи като младежко увлечение, а Радев каза, че се гордее с всичко, когато се обърне назад. "Труд"

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев