Община Сливен

Областният управител на Сливен беше домакин на регионалната работна среща за зимно подържане

------------------
19.10.2016 / 22:08

Областният управител на Сливен Татяна Петкова беше домакин на ежегодната регионална работна среща за зимното поддържане на републиканската пътна мрежа /РПМ/ за сезон 2016/2017 г. за територията на областите Сливен, Ямбол, Бургас и Хасково.

 

Срещата, чиято цел бе да се подобри координацията между институциите във връзка със зимно поддържане на републиканската пътна мрежа, беше открита от Петкова. Тя каза, че се надява и тази зима да е по-лека, както беше миналогодишната и че очаква добра координация между всички институции и пътно-поддържащи фирми, отговорни за доброто състояние на пътната инфраструктура през зимния период.

 

Участие в срещата взеха инж. Георги Златев - директор на дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ в Агенция „Пътна инфраструктура“, Живко Боговски - директор на дирекция „Анализ на риска и оперативен контрол“ в АПИ, представители на Главна дирекция „Национална полиция“ и Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и съответните им регионални служби в четирите области, директорите на областните пътни управления, представители на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, пътно-поддържащите фирми, с които са сключени договори за зимно поддържане на РПМ, и на тел. 112.

 

В началото на срещата инж. Златев обърна внимание на някои моменти, на които ще се държи особено много през тази година. Сред тях: всички машини трябва да имат GPS, винетни стикери, както и да не се прави компромис с качеството на инертните материали за постигане на по-голяма ефективност. Фирмите трябва да поставят минимум 5 км. снегозащитни съоръжения на местата със снегонавявания. При констатиране на нарушения след проверки от страна на АПИ, на фирмите ще бъдат налагани санкции.

 

Особено внимание беше обърнато на правомощията на директорите на ОПУ при тежки зимни условия да затварят участъци от пътната мрежа и да преустановяват движението по тях. Беше отправен призив своевременно да се затварят за движение такива участъци. Целта е да се избегнат ПТП и закъсване особено на тежкотоварни автомобили, защото снегопочистващата техника на фирмите за пътно поддържане не се занимава с извличането им. За целта се ползват влекачи, разположени на ключови места. За целя зимен период ще бъде затворен пътят Твърдица-Елена.

 

Представителите на съответните служби докладваха плановете си за действие за зимния период и заявиха готовността си за качественото извършване на своята дейност.

 

За област Сливен поддръжката на пътищата I, II и III клас от РПМ с обща дължина около 550 км. е възложено на фирма „Пътно поддържане - Сливен“ ЕООД. Зимното поддържане на АМ „Тракия“ в участъка от Стара Загора до Бургас е възложено на ДЗЗД „Магистрали 2014“ – София, като участъкът от магистралата в област Сливен е 44 км. Необходимите средства за заплащане на дейностите по зимното поддържане на РПМ за област Сливен е 1 млн. 800 хил. лв. с ДДС.

 

От 1 ноември ще бъде обявено началото на зимния сезон.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев