Община Сливен

На 24 октомври ще се проведе събитието "Проекции на светлината"... Представяне на книгата "Най-ръкоделният град“

-------------------------------
19.10.2016 / 14:41

Арт инсталацията „Проекции на светлината” е колективен проект, съчетаващ в себе си творчеството на петима млади автори, работещи в областта на стъклописта: Велина Сталева, Весела Петрова, Даниел Иванов, Невена Лефтерова, Пламен Кондов, с ръководител доц. Борис Желев.

Ансамбълът е представен в динамична композиция, изпълнена в техника тифани, фюзинг и рисувано стъкло. Отделните пана са обединени в една цялостна конструкция, която инициира оптимистичен картинен прочит на стъклена призма напомняща на познатия от детството калейдоскоп.

Разнообразието на нюанси и съвкупността от колоритни просветки и отражения е своеобразна, цветна хармония между класически и иновативни стилови подходи при работата със стъкло.

 

За разлика от общоприетите рамки на класическото експониране на тази техника, арт инсталацията „Проекции на светлината” има способността да съществува извън архитектурата освободена от нейните конструктивни изисквания и ограничения, въпреки това творбата запазва своята монументална същност. В отговор на съвременните стереотипи за индивидуалност и автономност, инсталационната творба има възможността да контактува с многобройна публика от неограничен социален и културен характер. Инсталацията проследява един дълъг процес на себеопознаване и взаимодействие между младите автори, изразен чрез разнообразните възможности на витражната техника.

 

Събитието ще се проведе пред сградата на Община Сливен на 24.10.2016г., от 12.00ч. и е част от културната програма за празника на града - Димитровден.

От 12.30ч., в Художествена галерия "Димитър Добрович", бул. "Цар Освободител" 13 ще бъде открита и съпътстваща изложба "Витраж".

 

На 20 октомври, в зала "Май" от 17.30 ч., ще се състои представяне на книгата „Най-ръкоделният град”, автори: Димка Илиева - етнограф в Регионалния исторически музей в Сливен и Николай Димов. Изданието е финансирано от Общинския фонд „Култура”.

„В „Най-ръкоделният град“ са представени онези знакови занаяти в Сливен, които в най-пълна степен могат да бъдат илюстрирани чрез запазените във фондовете на музея движими културни паметници. Светът на отделните браншове е показан такъв, какъвто го е програмирала и формирала величавата Възрожденска епоха, в която художествената форма, детайли и цветове се отличават с една мъжествена строгост и овладяност”, споделя авторката.

Книгата има за цел да популяризира съхраненото културно наследство, да помогне на читателите да се запознаят с неговите особености, както и да надникнат в тайният и загадъчен свят на старите занаятчийски работилници.

Събитието е част от празничните прояви на община Сливен по повод Димитровден. Съорганизатори са Регионален исторически музей и Обществен дарителски фонд.

Програмата за празника на града е поместена в сайта на общината и гражданите могат да се запознаят с нея: http://www.sliven.bg/doc/kultura/Kult_programa_Dimitrovden_2016.pdf

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев