Община Сливен

Зам.-кметът Пепа Чиликова: Община Сливен работи по мащабни социални проекти

-------------------------------
18.10.2016 / 16:08

Община Сливен работи по 8 проекта в социалната сфера, които осигуряват подобряване на качеството на живот на уязвимите групи. Два от проектите са приключили, по 6 дейностите продължават. Това съобщи пред журналисти зам.-кметът по хуманитарните дейности Пепа Чиликова.

Най-значим по капацитет, заради това, че ще обхване до 3 000 души, е проектът „Осигуряване на топъл обяд в Община Сливен”, който ще започне от 1 ноември. Ще се обслужват и потребители от селата. „Първоначално беше предвиден да е с продължителност от 6 месеца, вече можем да кандидатстваме за удължаване с още 6 месеца. По този проект всеки месец може да се подават заявления от потребители на услугата”, каза Чиликова.

Проектът за подобряване на достъпа по семейно планиране се изпълнява от 2014 година и приключва в края на тази година. Годишно се осигурява безплатен достъп до услуги за семейно планиране на 600 жени.Той е насочен предимно към жени от кв. „Надежда”, с цел повишаване на тяхното познание за планиране, консултиране и изграждането на трайни навици.

Наскоро беше направена първа копка по Интегриран проект за социално включване на ромите. Той се финансира от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Проектът предвижда изграждането на детска градина, която да обхване близо 150 деца, 32 от тях в яслена група и 120 в детска градина. По проекта ще бъдат изградени медицински център и читалище. Предвижда се строителството да приключи в рамките на една година.

Общината работи по проект за предоставяне на интегрирани детски услуги в общностен център. Дейностите по него ще започнат до края на декември. Той предвижда услуги за около 420 деца от 0 до 7 годишна възраст, както и техните родители. По проекта се осигурява психолог и логопед. „Има изключителен интерес от родителите”, посочи зам.-кметът.

Сред останалите проекти със социална и образователна насоченост, по които работи Община Сливен, е „Приеми ме”, който приключва на 31 март 2018 година. „По този проект имаме 39 утвърдените приемни семейства, като в тях са настанени 48 деца”, каза още Чиликова.

 

Община Сливен назначава 22 души по проекта за домашни помощници и осигурява работа по други социални дейности и проекти. Това съобщи зам.-кметът по хуманитарните дейности Пепа Чиликова.

 

Тя припомни, че дейностите в звено за социални услуги „Домашен помощник” започнаха още през месец февруари, когато са назначени 78 лични асистенти, които са се грижели за 177 потребители. „Поискахме и получихме допълнителни 400 000 лв. и в момента се извършват всички процедури за назначаването на новите домашни помощници, за да обхванем по-голям брой потребители. Предстоят още няколко назначения по този проект, както и близо 90 нови потребители”, каза Чиликова. Тя съобщи, че са увеличени и часовете за майките на деца с увреждания. „Знаете, че този проект породи конфликти, защото предвиждаше един домашен помощник и личен асистент да обгрижват повече от един потребител, което за тях беше невъзможно”.

 

Освен проектите по които общината работи, над 150 човека са назначени на работа по програми за заетост от края на миналата година до април 2016 година. Общината работи по шест проекта, свързани с национални програми за заетост и обучение и по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Сред назначените лица има с намалена трудоспособност над 71 процента, регистрирани безработни младежи до 29 г., с придобито висше образование по специалности в областта на социалните, педагогическите, хуманитарните, стопанските и правните науки, младежи до 29 години без трудов стаж по специалността, с която са завършили висшето си образование и други.

 

Изготвено е проектно предложение по Регионална програма за заетост и обучение на община Сливен за 2016г., чиято основна цел е разкриване на 62 работни места на 8-часов работен ден за срок от 1 ноември тази година до 31 март 2017 година. Длъжността е „Работник „поддръжка” в населените места на община Сливен, гробищни паркове, поддръжка на дъждоприемни решетки, спортни зали на територията на град Сливен, сградата на общинска администрация.

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев