Община Сливен

5 робота за програмиране получи от посолството на САЩ РБ "Сава Доброплодни"

-------------------------------
18.10.2016 / 15:13

На 17.10.2016г., в рамките на инициативите на Европейската седмица на програмирането /15 - 23окт. 2016г./ в компютърната зала на РБ “Сава Доброплодни“, се проведе първото обучение за деца по програмиране с робота Финч.

Пред четвъртокласници от III ОУ “Д-р Иван Селимински“ с кратка презентация бе представена историята на програмирането и програмните езици и възможностите за програмиране с робота Финч. Децата се запознаха с програмния език Snap! за управление на робота. Той e подходящ за обучение на деца от 7 до 12г. Snap! позволява лесно да е усвоят принципите на визуалното програмиране чрез работа с изображения, звуци и рисуване, дава свобода за моделиране на различни обекти от околната среда като по този начин обогатява културата на децата и развива творческото мислене и уменията за комуникация. В практическото обучение, чрез забавни задачи с герои от популярни анимационни филми, децата усвоиха някои от основните принципи за работа с програмния език и изпълниха успешно няколко задачи. В края на обучението децата получиха сертификат за успешно преминал първи час по програмиране, генериран от програмата.

Специален семинар посветен на историята на програмирането и възможностите за програмиране с робота Финч се проведе и с директорите на сливенски училища. На семинара присъства и д-р Бисерка Михалева – началник на РУ на МОН-Сливен.

Роботът Финч е двуколесен робот с птице-подобни функции, може да се програмира да се движи, да говори, танцува, рисува или дори човката му да свети. Той има много сензори и механизми, които да ангажират очите, ушите –колкото е възможно повече сетива. Финч в момента се поддържа на над 12 езици за програмиране и среда, включително Java, Python, C ++, Visual Basic, Scala, и Processing. Използва се за обучение по програмиране, както за деца така и за студенти. Проектиран е специално, за да се въведе в часовете по компютърни науки за студенти в САЩ. От четири години е въведен в обучението по програмиране в училищата в САЩ.

Роботите Финч използвани в обучението и софтуера са предоставени на РБ “Сава Доброплодни“ от Посолството на САЩ в България и Фондация „Глобални библиотеки-България“ с цел специалистите от библиотеката да помогнат на много деца да направят своите първи стъпки в програмирането по един интересен и забавен начин.

Обученията в регионалната библиотека продължават и днес /18 октомври/. На 20 и 21 октомври специалисти от регионалната библиотека ще организират семинари и обучения по програмиране с робота Финч и в компютърните зали в библиотеките при НЧ”Просвета” - гр.Шивачево и НЧ ”Д.П.Сивков” - гр.Нова Загора.

Компютърните науки вече докосват почти всяка научна дисциплина и са важна част от повечето нови технологии. Обучението с робота Финч може да помогне, да мотивира учениците да се насочат към компютърните науки, да осъзнаят, че това е област, в която те ще се забавляват да изследват и която ще им даде възможност за бъдещо професионално развитие. Затова и РБ“Сава Доброплодни“ приема като мисия работата си в тази насока. Поради големия интерес библиотеката ще продължи с обученията по програмиране и след приключване на Европейската седмица на програмирането.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев