Община Сливен

Празникът на Твърдица бе отбелязан с поредица от вълнуващи тържества и събития

Празникът на Твърдица бе отбелязан с поредица от вълнуващи тържества и събития
17.10.2016 / 20:34

Тържествените изяви по случай празника на Твърдица започнаха седмица по-рано със станалото вече традиция състезание за най-добър в професията дървосекач, в което си дадоха среща представители на бранша от три общини – Твърдица, Николаево, с. Градец, община Котел. Победители станаха: на първо място Коста Кръстев, на второ място Георги Гаджев и на трето място Красимир Гошев.

В следващите дни жителите и гостите на града имаха възможност да се насладят на празничната програма, съобразена с различни възрасти и предпочитания- ден на 3D филмови прожекции на кино „Латона” за деца и възрастни; спортен празник, в който премериха сили учениците от СУ „Неофит Рилски” в крос, занимателни спортни игри, шахматен турнир, състезание по ориентиране. 50 деца рисуваха на асфалт герои от любими приказки, а третокласниците рецитираха любимо стихотворение. Накрая победителите получиха награди от Община Твърдица, връчени от секретаря но Общината Пламен Курумилев. Отчетени бяха и резултатите от обявените конкурси по изобразително изкуство, литература, приложни изкуства и фотография. Състезателите по ориентиране откриха елементите на празничната украса на читалището и заедно със служителите на Общината участваха в поставянето й.

В навечерието на Петковден любителите на театъра се насладиха на професионалното изпълнение на театрален колектив на НЧ „Светлина 1872” с. Кортен с режисьор Иван Иванов и постановката „Народен представител” по Бранислав Нушич. Уредена беше изложба на местните творци Стоян Димитров, Георги Матеев, Златко Колев и Маргарита Влайкова. В тазгодишната изложба участваха и малките таланти от СУ „Н.Рилски” от конкурсите по изобразително изкуство ”Моят град”, литература ”Какво е за мен Твърдица”, приложни изкуства ”Традиционни костюми от Твърдишко” и фотография”Твърдица през моя обектив”.

Кулминация на тържествата беше самият Петковден – празнично слънчев и вълнуващ. В църквата „Света Петка” беше отслужена Света литургия с празничен водосвет, на която също присъстваха и делегацията от гр. Твърдица, Република Молдова.

Ръководството на общината посрещна скъпи гости от близо и далеч: кметът на община Твърдица Атанас Атанасов, Министъра на земеделието и храните Десислава Танева, зам.-областния управител Камен Костов, проф.д-р Иван Върляков – изпълнителен директор на РАО „Тракия”, Симеон Варга – председател на Българската общност в Унгарския парламент, Золган Шейем и Шандор Олах – общински съветници, делегация от гр. Твърдица, Република Молдова, Иван Иванов – кмет на община Гурково, Стоян Марков – зам. кмет на Община Сливен, комисар Владимир Демирев – директор на Регионална дирекция пожарна безопасност и защита на населението гр. Сливен, Стефан Динков – Началник на РУМВР, Денчо Чомаков – гл. инспектор на РСПБЗН гр. Твърдица, Коста Ашламов – директор на Държавно горско стопанство, отец Иван – Председател на Св. Петка – гр. Твърдица, Отец Владимир – Председател на Св. Петка – гр. Твърдица, Република Молдова, Симеон Желев – Председател на Асоциацията на Бесарабските българи в Република Молдова, Иван Иванов кмет на община Твърдица - мандат (1992г.-1999г.), Кети Генчева – началник отдел образование (1987 г.–1999 г.), Общински съветници от Общински съвет Сливен, кметове на населении места и общински съветници, граждани и гости на гр. Твърдица.

Празникът започна с тържествен ритуал за вдигане на знамената и празнично приветствие на кмета на Община Твърдица Атанас Атанасов към гостите и жителите на града и поздравителни адреси от различни държавни институции. Обръщение към присъстващите направи министър Десислава Танева. Последва поднасяне на венци и цветя на паметника на майка Твърдица и тържествен водосвет за освещаване на първото изложение на пчеларите от Твърдица, които получиха и първите си грамоти за участие, за най-млад и най- възрастен пчелар лично от госпожа Танева.

В голямата зала на НЧ „Св.св. Кирил и Методий 1914”се проведе тържествената сесия на Общински съвет Твърдица, на която бяха обявени тазгодишните носители на награди и отличия: Почетен гражданин на гр. Твърдица (посмъртно) на Мартин Брауне- за дарителска дейност като ръководител на фондация „Бетел”, Германия за Източна Европа; гл. инспектор Денчо Чомаков - с Почетен плакет на гр. Твърдица за принос към Община Твърдица във връзка с дейността му като дългогодишен ръководител на РСПБЗН – Твърдица; Димитър Добрев – с грамота за принос към Община Твърдица във връзка с дейността му като синдикален лидер.; вокална група „Романс” при НЧ „Св.св. Кирил и Методий 1914” – с грамота за принос към Община Твърдица във връзка със завоюваните отличия и призови места в различни конкурси в цялата страна; шестгодишната Марина Георгиева – с грамота за принос към Община Твърдица във връзка със спечеленото отличие – Мини Мис Свят, категория модел, на проведения конкурс в гр. Солун, Гърция; Борислав Ненов – с грамота за принос към Община Твърдица във връзка със завоюваните призови места в национални, европейски и световни първенства по карате през 2016 г. Накрая представител от делегацията от гр. Твърдица, Република Молдова подариха - Икона на кмета на община Твърдица г-н Атанас Атанасов и му пожелаха здраве и благоденствие.

Празникът продължи с флашмоб в центъра на града след насъбралото се множество с неочаквани обрати, с много вълнуващи изпълнения на самодейците от читалището.

Кметът на Общината Атанас Атанасов награди победителите от пчеларското изложение за най-вкусен мед – Марияна Паскалева и Иван Жабов – за най-добре подреден и богат щанд.

Вечерта веселието продължи с изпълненията на певицата Илка Александрова. Участие взе и Георги Димов –директор на двореца на културата в гр. Твърдица, република Молдова.

До късно на пл.”Свобода”се виха кръшни празнични хора.

Още снимки от новината

Празникът на Твърдица бе отбелязан с поредица от вълнуващи тържества и събития
Празникът на Твърдица бе отбелязан с поредица от вълнуващи тържества и събития
Празникът на Твърдица бе отбелязан с поредица от вълнуващи тържества и събития

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев